Odenplan 19 nov -19

Plötsligt en dag med lite sol och blå himmel här och var. Odenplan är aningen mindre ödsligt denna tid. Julgranen har kommit på plats och dessutom några träd i stora lådor, antagligen en tillfällig utställning. Dom skymtar därborta intill julgranen.

På bilden syns Läkarhuset i fonden. Man funderar tydligen på att riva det eftersom man säger att det är i stort behov av renovering. Samtidigt har jag nånstans läst om nån som försvarar byggnaden och hävdar att kvaliteten inne i huset är av mycket god klass. Och nog tycker jag det är rätt märkligt att man i dessa tider av oro för miljön, klimatförändringar m.m. ska riva ett sånt hus (färdigställt 1964). Det känns slösaktigt. Är det inte resursslöseri av stora mått? Är nytt alltid bättre? Återanvändning och försiktig renovering röstar jag för, men gärna nån sorts försköning av exteriören.

Foto: Okänd. 1907.
Stockholms stadsmuseum Foto D228

Läkarhuset är inte vackert. Fasaden är säkerligen dålig: hela byggnaden är för säkerhets skull insvept i nät för att vi inte ska få fasadmaterialet i huvet när vi går förbi. Man borde väl kunna renovera fasaden och göra nåt åt den så det blir en mer levande yta och huset inte ser så förbaskat fult och tråkigt ut. Duktiga arkitekter kan säkerligen hitta på nåt bra.

Så här såg det ut för länge sen. Bilden tagen från Odenplan och mot Norrtullsgatan söderut. Klicka för större bild.

Uppdatering 6 dec: Odenplan har ju genomgått en stor förändring i och med bygget av Citybanan, nedsågningen av alla träd m.m. På Instagramkontot Odenplansgruppen kan du se bilder från tiden 2007-2016. Titta här!

2 reaktioner på ”Odenplan 19 nov -19

 1. Bert Bodin november 22, 2019 / 4:30 e m

  Jag vet inte vad det tagit åt byggindustrin sedan några decennier. Kvalitetstänket verkar då ha sjunkit in i dvala.

  Här i Luleå brottas universitetet med stora problem med mögel och dålig inomhusluft. Flera byggnader har fått utrymmas, tillfälliga paviljonger har fått sättas upp. med mera. Inget hus på campus är äldre än 45 år. Jag tycker det är en skrämmande utveckling att så pass ”nya” hus är så dåligt byggda.

  Det där läkarhuset borde stå i 40 år till, minst.

  Gilla

  • Gabrielle november 25, 2019 / 6:04 e m

   Javisst är det märkligt att grundläggande kunskaper om hur man undviker problem i byggandet ”glöms bort” eller hur det nu funkar. Slarv? Enkla saker som att dosera badrumsgolv rätt så vattnet rinner ner i golvbrunnen och man därmed förhindrar vattenskador, fukt- och mögelproblem. Jag tror det där med feldoserade golv hände bl.a. i Nya Karolinska där man fick göra om och göra rätt för dyra pengar. Vad mycket inkompetens det finns i dagens samhälle!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.