På gamla Karolinska

Här är några bilder tagna bl.a. under en novemberpromenad på området för gamla Karolinska. Bilden ovan är utsikt mot nya Hagastaden från gamla Karolinska. Här syns åter ett av dom Norra Tornen. Torn nr 2 är på god väg uppåt också. Stockholms silhuett får snart ännu en klunsig uppstickare här uppe i norra delen av stan. Och dom andra bostadshusen då? Nog ser dom ut att ligga väldigt tätt. Hur mycket ljus slipper ner till gatunivån, tro? Jag ska gå därinne bland dom höga husen nån annan dag och ta lite bilder. När det värsta vintermörkret är slut.

Inte långt härifrån ligger Nya Karolinska. Kan man alls nämna det stora sjukhuset numera utan att tänka på diverse skandaler som häftar vid det? Skriverier i tidningarna om skenande byggkostnader och konsultkostnader, Macchiarinis forskning vid KI, varsel av flera hundra av personalen på NKS, anklagelser om antisemitism på sjukhuset… NKS känns som ett smått sorgligt kapitel får man säga. Men en tjusig aula har dom, Aula medica.

Bilden till vänster tog jag en dag i april för ett par år sen. Till höger skymtar Aula medica långt bort i en utblick mellan några av NKS-byggnaderna den där grå novemberdagen då jag promenerade här.  Om dom gamla rödmålade träbyggnaderna framför den nya aulan skrev jag i inlägget ”Snuskigt snyggt” här.

Inne bland dom äldre byggnaderna på gamla Karolinska kom jag förbi det som en gång var ett Medicinhistoriskt museum. Det enda som finns kvar är väl texten på väggen. Museiföremålen har man nog lagt i nåt lager nånstans. Lite trist kan man tycka att man inte anser sig ha råd med ett medicinhistoriskt museum i Stockholm. Undrar vad dom i dag använder den här byggnaden till.

Jag kom förbi ytterligare en gammal byggnad, det s.k. Blindhemmet. Det var prinsessan Eugenie, dotter till Oscar I och drottning Josefina, som på 1880-talet tog initiativ till bygget och verksamheten. Det var också hon som lät uppföra Eugeniahemmet, då ägnat sjukvård för obotligt sjuka barn. Eugeniahemmet finns kvar på området för gamla Karolinska men fick inte komma med på bild den här gången.

”Blindhuset” byggdes som ålderdomshem för medellösa blinda kvinnor. På Wikipedia står det att kvinnorna fick lära sig blindskrift och undervisades i slöjd. Huset byggdes till i omgångar och det ”blev totalt tre byggnader i en tidstypisk träarkitektur med lövsågerier och utsnidade konsoler samt dekorativt utformade fönster- och dörrfoder. Entreprenör var Ekmans snickeri i Sundbyberg. Verksamheten hade religiösa förtecken med bibelläsning, psalmsång och bön. Många bibelcitat med associationer till ljus och mörker är uppsatta på väggarna i de gemensamma rummen.”
I dag används byggnaden som personalrum för Rehabhotellet Sthlm AB, ASIH. Wikipedia har en fin bild av byggnaden tagen i maj 2012 här.

4 reaktioner på ”På gamla Karolinska

 1. Bert Bodin december 6, 2019 / 5:38 e m

  Vad gäller den första bilden i inlägget måste den visa ett kvarter som ritats av någon robot från AI:s absoluta barndom. Ingen mänsklig arkitekt kan väl vara stolt över denna skapelse. Hoppas jag.

  Gilla

  • Gabrielle december 7, 2019 / 12:03 e m

   Nej visst. Det ser verkligen helt gräsligt ut. Men det saknas bostäder och alla vill tydligen bo i Stockholm. Trångt mellan husen och gissningsvis samtidigt svindyrt boende eftersom det är nyproduktion. Undrar om dom kan pigga upp gatubilden genom att hänga tvätt på linor mellan husen som i en del italienska städer…

   Gilla

 2. bloggarbjorn december 6, 2019 / 6:53 e m

  I länder där man har solen nästan över huvudet är det bra att bygga tätt för att få skugga och lindra den värsta hettan. Häruppe i Norden bör väl det motsatta gälla: bygg så att solen kan komma ner när den väl behagar visa sig någon gång. (Jädrans november, då var det inte mycket sol här i Stockholm, och Växjö kvalificerade sig väl för titeln ‘mörkaste Småland’ med sina två soltimmar!)

  Gilla

  • Gabrielle december 7, 2019 / 12:06 e m

   Bo i mörker och som packade sillar. Usch. Glad att jag slipper bo så. Skulle alla gånger hellre välja att bo i ”Blindhuset” än i Hagastaden. Fast då måste man stå ut med utsikten.
   Ja, november var mörkt av attan. Sen fick vi ju flera härliga soldagar i början av december, men nu verkar novemberlocket ha lagt sig över stan igen. Suck!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.