SD provspränger

Ola Larsmo har en bra artikel i DN i dag, tyvärr verkar den ligga bakom spärren (lägger länk nedan ändå). Han lyfter fram tre exempel på det han kallar SD:s provsprängningar från senaste tiden. Klipper in delar av texten här:

1) ”SD inför ett ”slöjförbud” i Skurups skolor, ett förbud som visar sig vara lagstridigt.”
2) ”SD:s gruppordförande i Norrköping polisanmäler Norrköpings eget stadsmuseum för att en bild på partiets lokala styrelse förekommer i ett tidningsklipp bland många på utställningen ”Medlöperi och motstånd”. Klippet handlar om hur SD hanterat nazistiska utspel av sina egna kommunpolitikerkandidater.”
3) ”Och nu: i riksdagens kulturutskott vill SD kalla in cheferna för SVT och SR, personligen, för att stå till svars för inslag i program partiet ogillat.”

Larsmo skriver: ”Ingen kan tveka om att det just nu pågår en provsprängning av SD, på lokal och nationell nivå, för att se hur långt man kan gå när det gäller att kontrollera debatt, yttrandefrihet och nyhetsflöde på politisk väg.  – – – Vad vi ser är ett tydligt brott med svensk politisk tradition på kultur- och medieområdet. Man kan och bör kalla det osvenskt. Det är utan tvekan dit SD strävar, styrkta av framgångar i olika opinionsmätningar. Man vill koppla politiskt grepp över kulturyttringar och public service. De är alltmer öppna med hur de vill förändra Sverige.”

Bra artikel som visar på en skrämmande utveckling. Inget tassande eller smygande – nu provspränger dom. Åh vad jag önskar att det gick att ruska om dom som tror på SD och stöder partiet i opinionsmätningar (och i val, förstås) så dom vaknar upp nån gång och inser vilken sorts land det är partiet styr mot.
DN, Ola Larsmos artikel här.

4 reaktioner på ”SD provspränger

 1. lenaikista februari 24, 2020 / 9:59 f m

  Det är djupt obehagligt hur gränserna omärkligt förskjuts – och så många inte verkar märka det. ”Idag är jag rädd igen” sa överlevaren Hédi Fried redan för några år sen om de små stegen som ledde till Auschwitz. ”Osvenskt” tycker jag beskriver det bra.

  Gilla

  • Gabrielle februari 25, 2020 / 12:08 f m

   Ja, det är verkligen illavarslande det som händer nu. Alla goda krafter måste gå samman och försöka vända det här.

   Gillad av 1 person

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.