Ännu en målning som finns på National Gallery i Melbourne. Konstnären är Rembrandt och tillkomsttid 1628. Man har funderat en del över vad målningen egentligen handlar om. I ett testamente från 1641 efter en god vän till Rembrandt – Jacques de Gheyn III – beskrivs verket helt enkelt som ”two little old men [who] are seated and disputing”.
Många föremål som hör samman med lärdom och kunskaper finns med, som böcker, gåspennor, en jordglob m.m. och målningen blir som en symbolisk berättelse om hög ålder och visdom. Fina gubbar, tycker jag. Och se på engagemanget i den där gamle mannens blick, och hur han lutar sig framåt och pekar i boken som den andre håller i knäet. Undrar vad dom talade om.
Som åttioplussare blir jag varm i hjärtat av det du skriver. Vackra ord om vad ålderdomen i bästa fall kan skänka: nån form av ackumulerad levnadsvisdom. Visst kan man själv nån enstaka gång känna sej besitta nåt uns av varan; oftare är det nog förvirringen och känslan av att INTE veta som dominerar.
Fast det är klart, den ödmjuka insikten att du inte förfogar över svaret i frågor där andra är tvärsäkra, kanske rent av tillhör det bästa av det som man under en lång livsresa kan förvärva.
Målningen i Melbourne tillhör visst Rembrandts ungdomsverk; fler storverk som avbildar åldrade människor skulle följa. T ex dom sista i den långa raden av mästerliga självporträtt. Här länk till en Guardian-artikel som träffande jämför dessa med ytligt självupptagna selfies i mobiltelefonernas epok:
.https://www.theguardian.com/technology/2014/oct/16/rembrandt-selfie-era-self-portrait
Till kategorin åldringsporträtt får man också räkna den Rembrandt-målning som jag själv – tillsammans med många andra – skattar högst, jfr Wiki-artikel med fin analys:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Return_of_the_Prodigal_Son_(Rembrandt)
GillaGillad av 1 person
Tack för din fina tankfulla kommentar, Aleksandr Sergejevitj. Och tack för länkarna till intressanta texter. Målningen om den förlorade sonen är verkligen mycket vacker och där finns en mycket speciell stämning. Och så är det förstås det där med ljuset i den, som i många andra verk av Rembrandt. Om jag kommer till Eremitaget i S:t Petersburg nån mer gång ska jag titta särskilt på den målningen.
GillaGilla
Enkel tolkning (som jag inte går i god för): detta är Petrus och Paulus som sitter och käftar om något i evangelierna. – Jamen titta här, Jesus sa ju själv att …
GillaGilla
Just det. Nåt sånt är det nog. 🙂
Och är det inte P och P så är en s.k. kvalificerad gissning att diskussionen i varje fall rör nåt som har med religion och bibeln att göra.
GillaGillad av 1 person