Här är en av mina favoritplatser: bänken till vänster. För ett par dar sen när jag var där – och dels ville sitta i solen och läsa en stund, dels fotografera den gamla byggnaden – hade nån satt sig på ”min” plats. Så jag gick vidare och tog några bilder på andra byggnader på det här området i Vasastan i Stockholm. Och sen kom jag ju ihåg att jag redan har en fin bild på just den här platsen. Bilden ovan tog jag i april 2014. Blogginlägget har du här.
Det finns ju inte så gott om äldre hus kvar i Vasastan i Stockholm – byggnader som är ett par hundra år gamla, tänker jag på. Det fina timrade huset är från 1730-talet och var tidigare en s.k. loftbod. En till fin bild på huset finns här. Huset till höger var ursprungligen Valentin Sabbaths utvärdshus men byggdes 1760-61 om till kyrka. Byggnaderna ligger i kvarteret Grötlunken. Trevligt namn, eller hur?
Här ser du kyrkan – det tidigare utvärdshuset – lite bättre. Byggnaden till vänster heter Nicolai-huset och uppfördes 1756 som fattighus. Omkring förra sekelskiftet blev byggnaden ålderdomshem. I dag används huset för olika sociala verksamheter, familjerådgivning m.m. Det här är Katarinahuset. På Wikipedia står det: ”Katarinahuset hör till de äldsta byggnaderna på det historiska Sabbatsbergsområdet och går tillbaka till tiden då det fanns en hälsobrunn på platsen. År 1765 ansökte brunnsgäster hos fattighusdirektionen om ett bekvämare boende än det de dittills hade haft i Valentin Sabbaths före detta värdshus. Ansökan godkändes och ett nytt stort värdshus stod färdigt år 1767.”
Katarinahuset var värdshus för brunnsgäster fram till 1847 då byggnaden först hyrdes ut till sommargäster tills vattnet i hälsobrunnen började bli sämre och mycket av verksamheten försvann. 1865 fungerade Katarinahuset som provisoriskt sjukhus tills Sabbatsbergs sjukhus stod klart 1879. Sen blev byggnaden fattighus. Wikipedia igen: ”I dag (2018) finns i huset bland annat Kafé Katarina, Norrmalms dagliga verksamhet och Svenska byggnadsvårdsföreningen.”
Bilderna tog jag för ett par dar sen. I dag håller mig i absolut helkarantän – går inte ut alls – rätt förskräckt över tråkiga nyheter om den tilltagande smittspridningen här i Stockholm. Usch, dubbel-usch och fy för den lede för Corona/Covid-19!
Jag hoppas att många som läser bloggen, trots coronatider och med iakttagande av anbefallt respektavstånd till nästan, skyndar till miljön du så aptitretande beskriver i både ord och bild. Den är verkligen en pärla i Vasastan.
Jag har varit där flera gånger, inkl. inne i träkyrkan, men har aldrig uppmärksammat kvartersnamnet ‘Grötlunken’. Det måste vara ett av Stockholms fyndigaste i sin tillbakasyftning på gångna seklers surbrunnsliv vid Sabbatsbergs hälsokälla.
Det finns en Wikipedia-artikel, som i likhet med ditt reportage är en liten kulturhistorisk betraktelse, om begreppet ‘grötlunk’ i allmänhet och grötlunken i östgötska Medevi i synnerhet, jfr
. https://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B6tlunken
Läs artikeln och uppsök därefter på YouTube Povel Ramels klassiska pastisch ‘Sorglösa Brunn’ till ytterligare understrykande av nostalgitrippen!
Bara ett par stenkast bort från kvarteret Grötlunken ligger en annan liten vasastadsjuvel, Sinnenas trädgård. Den gissar jag att du nåt tidigare bloggår offrat ett reportage på.
GillaGilla
Ja, det är verkligen en pärla, en oas i stenstaden. Och jag som gillar gamla hus trivs bra där. Jodå, Sinnenas trädgård tror jag har varit med ett par gånger i bloggen. En gång vid midsommar då en folkmusikgrupp underhöll dom gamla som satt ute i trädgården. En annan pärla på Norrmalm är Bellevue som jag skrev om för ett litet tag sen. Du har nog varit där också gissar jag!
GillaGilla
Alltså …
Om jag är i Stockholm bor jag alltid i Vasastan. Men aldrig har jag sett de där husen. Måste börja leta bättre.
( Om man nu får resa till hufvudstaden fler gånger. Hm!?)
GillaGilla
Ja, man får gå undan lite från ”allfarvägarna”. Jag guidar dig gärna om du ger mig ett hojt nästa gång du är här (i en coronafri framtid). Jag skulle ju bjuda dig på en öl nån gång har jag för mig… Har fortfarande inte blivit av. 🙂
GillaGillad av 1 person