Mot gården

Snyggt hus. Visst är det? Och det här är ändå bara fasaden mot gården. Det enda som är fult är förbudsskyltarna på dom där dörrarna. Man kan ju för all del sudda bort sånt i Photoshop men dom fick vara kvar här.

Mot gatan ser huset ut som på den här bilden, en råkall dag i april. Gatan är Norrtullsgatan och huset är Disponentvillan vid Hamburgerbryggeriet. I dag är huset förstås inte bostad för nån disponent längre utan här finns kontor och förenings- och fritidslokaler, tror jag.
Ser i den inventering som Stadsmuséet gjorde för nu många år sen att här ska finnas vackra inredningsdetaljer, stuckatur, vackra tak, ”praktkakelugnar från byggnadstiden av flera olika typer, t.ex. reliefmönstrade i mörka majolikaglasyrer och vita med flerfärgad dekor. Öppen spis i marmor med dekorativt mässingsgaller” skriver Stadsmuseet. Allt det där har dom väl inte rivit ut, hoppas jag. Kanske kan ta mig in och glutta lite när man öppnar upp efter corona, när det nu kan bli.

Disponentvillan byggdes 1887-89 och byggherre var Frans Heiss från Bayern, bryggare och industriman och kompis med Anders Zorn som målade hans porträtt. Fina ”muschingar”, eller hur?

Anders Zorn ”var son till en tysk invandrad bryggare och en svensk buteljsköljerska. I början av Zorns konstnärskap hade Heiss agerat mecenat och sedermera hade Zorn som tack målat flera interiörer från Hamburgerbryggeriet” skriver Wikipedia.
Mer om öl och bryggerier på Norrmalm här.

4 reaktioner på ”Mot gården

 1. Bert Bodin maj 15, 2020 / 11:52 f m

  Det där huset går jag ofta förbi.
  Ja, när jag är i Stockholm, alltså.

  Har dock inte vågat mig in på gårdssidan.

  Gilla

  • Gabrielle maj 15, 2020 / 6:48 e m

   Fast nu knallar du väl in på gården nästa gång du är i environgerna?! Gör det. Och så hojta till mig så ska jag visa dig var Valentin Sabbath hade sitt värdshus. 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Karin maj 18, 2020 / 2:20 e m

  Ja, mycket sorgligt och alldeles för tidigt. Han var engagerad i många bra aktiviteter och en så kunnig person med gott hjärta kommer att vara saknad!

  Gilla

  • Gabrielle maj 18, 2020 / 9:25 e m

   Kommentaren gäller Claes Borgström. Den hamnade tyvärr under fel inlägg. Hör hemma under ”Borgström och Birkagården” från 16 maj 2020.
   Ja, det var trist och jag blev verkligen berörd av att höra att han dött.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.