Borgström och Birkagården

Mycket sorgligt att läsa att advokaten Claes Borgström är död (i Covid-19). Jag kände honom inte men träffade honom i några sammanhang. Han var en bra person. Vila i frid, Claes Borgström. Anne Ramberg skriver om honom: ”en förebild för försvarsadvokater. Han var en sällsynt engagerad, klok, omdömesgill kollega m stor integritet. Han hade dessutom stor humor och var en äkta humanist som slogs för jämställdhet.”
Hos mig vaknar gamla minnen.

Foto: Brita Olsson

Borgström förde barnens talan mot Stockholms kommun i Birkagårdsmålet för många år sen, en kamp mot buller och avgaser. Våra pojkar var inte med bland dom 14 barn som stämde kommunen, men självklart var vi involverade i kampen mot staden för en bättre miljö för barnen. Båda pojkarna gick på Birkagården den tiden, på dagis och fritids.

1982 föll domen, och barnen vann. Stockholms kommun skulle betala skadestånd till två av barnen och dessutom vidta åtgärder för att förbättra miljön vid Birkagården och skydda boende vid Norra Stationsgatan från buller och avgaser. Men 1987 backade man från kravet att åtgärda miljön. Regeringen beslutade att Stockholms kommun slapp undan med hänvisning till planerna på bygget av Norra Länken. Det kändes bittert. Var inte barnens hälsa värd mer än så? Nu fick man alltså blåsa på med full trafik på Norra Stationsgatan tills Norra Länken var byggd. ”Sträckan mellan Karlberg och Norrtull invigdes 1991 (då genomfartstrafiken upphörde på Norra Stationsgatan i Vasastan)…” skriver Wikipedia.

Fotot ovan finns på omslaget till boken ”Buller och avgaser. Slutplädering i Birkagårdsmålet” av Claes Borgström, Kåre Grebäck, Hasse Hansson. Utg av Rabén&Sjögren 1987. På baksidan finns en barnteckning som vår äldste son gjort. Den får vara med här också. Klicka på bilden för att se den större.

Att vara med i kampen för en bättre miljö och t.o.m. utmana Stockholms kommun satte säkerligen spår i många av barnen. Typ: Säg din mening! Tala om vad du tycker! Låt dom inte sätta sig på dig! Det är rätt att göra uppror …

2 reaktioner på ”Borgström och Birkagården

 1. Aleksandr Sergejevitj maj 16, 2020 / 5:01 e m

  Fint skrivet om hedersmannen Claes Borgström! En man med stor integritet, stort lugn och stort hjärta, var det intryck han förmedlade, så som man mötte honom i massmedia genom åren.

  Utan att vara närmare insatt i hans uppväxt, kan man ana att två frifräsiga storasyrror i form av dom blivande journalisterna Annette Kullenberg och Kerstin Vinterhed (senare också prästvigd) bidrog till att forma hans karaktär och syn på samhälle och medmänniskor.

  I samma frihetligt-progressiva anda har av dej nämnda Birkagården verkat som institution i mer än ett sekel. Ett privilegium för dina gossar att ha fått tillbringa livsavgörande barndomsår där, med resultat som du beskriver. Själv har jag positiva minnen från några bevistade kulturevenemang i lokalerna.

  Din äldste sons frejdiga tecknade manifest om människans förstfödslorätt i förhållande till teknikens/vetenskapens Janusansikte är lika aktuellt år 2020 som den gången för snart fyrtio år sen. Var stolt!

  Efter Coronan finns mycket för nya ungdomsgenerationer och uthålliga tigertanter att ta strid för. Friheten finns under gatstenarna!

  Gilla

  • Gabrielle maj 23, 2020 / 10:53 f m

   Tack för kommentaren! Såg den först nu, därav sent svar. Kommentaren hade hamnat bland Skräppost där den definitivt inte hör hemma.
   Ja, Borgströms systrar känner jag ju till. I övrigt vet jag inget om hans familj eller uppväxt.
   Birkagården har gjort och gör mycket värdefullt. Själv gick jag keramikkurs (drejning m.m.) där för länge sen och varit med på en del evenemang. Vi bodde mycket nära hemgården på den tiden. – Tycker om det du skriver, inte minst det där om tigertanter och friheten under gatstenarna!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.