Vandring på kyrkogård

Nyligen läste jag ut Ingrid Carlbergs mycket läsvärda bok (tjock! drygt 600 s)”Nobel. Den gåtfulle Alfred Nobel, hans värld och hans pris”. Berörande att läsa om hans liv och intressant tidsskildring. Mycket bra bok, liksom hennes tidigare om Raoul Wallenberg (som jag läste för ett par år sen, skrev om den bl.a. här. )

Nu fick jag för mig att jag ville se Alfred Nobels grav, fast jag egentligen inte är så mycket för ”kändisspotting” på kyrkogårdar. Vi gick i alla fall till Norra kyrkogården med målet att se tre gravar när vi ändå var där: Alfred Nobels, August Strindbergs och Andrées/Fraenkels/Strindbergs, alltså medlemmarna i den olycksaliga polarexpeditionen i ballong 1897.
På gravstenen i ljus granit över Alfred Nobel står namnet Nobel i guld överst på framsidan. Alfreds namn kommer längre ner. Nån har lagt nåt slags små gåvor där intill två korslagda facklor i sten – några mynt, nån sorts chokladgodis i förpackning m.m.

På stenens sidor framgår att även Alfreds far Immanuel Nobel och hans mor Andrietta Nobel är begravda här samt hans bröder – förutom Robert som har egen grav på annan plats på Norra k-gården och Ludvig som dog och begravdes i St Petersburg. Här är Zorns porträtt av Andrietta. Vilken fantastiskt skicklig konstnär Anders Zorn var!

Andrietta Nobel, målad av Anders Zorn. 1886.

Och jodå, vi hittade så småningom till August Strindbergs grav med svart kors och text i guldfärg och inskriptionen ”Ave o crux spes unica”. Jag är inte latinare men läser att texten betyder ”Var hälsad kors, det enda hoppet”. Artikel med bild på graven här.

Gravmonumentet över dom tre deltagarna i polarexpeditionen 1897 är imponerande och suggestiv. ”Vår position är ej synnerligen god” skrev Andrée i sin dagbok omkring mitten av september 1897. Det var nog ett understatement. Dom hade då vandrat på isen i två månader och började nog inse att deras chanser att överleva var minimala.

Först 1930 hittade man resterna av expeditionen på Vitön. Det som fanns kvar av Salomon August Andrée, Knut Fraenkel och Nils Strindberg fördes till Stockholm. Det blev  kortege, jordfästning i Storkyrkan med tal av Nathan Söderblom. Sen blev människoresterna kremerade och begravdes här på Norra kyrkogården. Här är gravmonumentet:Nej usch, nu har jag skrivit tillräckligt om det här. Det är ju så mycket död och bedrövelse i tidningarna varenda dag nu så det får räcka så här. Men det var lite intressant att se Norra Kyrkogården ändå. Den är ju väldigt stor och delvis kuperad med skogklädda kullar. Så mycket blomning var inte igång än, men rododendron fanns här och var.

2 reaktioner på ”Vandring på kyrkogård

 1. Aleksandr Sergejevitj maj 30, 2020 / 6:59 e m

  Tack för fint reportage från Norra Kyrkogården! Som alltid med intressant tillläggsinfo, personlig vinkling och kvalitetsillustrationer.

  Kanske har det uttryckts i nån tidigare bloggkommentar, men jag vill mena att en kyrkogård kan vara en livets plats lika mycket som dödens, och att man många gånger kan gå ifrån ett besök där med förhöjd livskänsla snarare än motsatsen.

  Kyrkogårdsbesök med karaktär av vallfärdande till diktare och andra som legat hjärtat nära, har tillhört det minnesvärda under många utlandsresor.

  Men även en blygsam och ’anonym’ gudsåker kan bjuda på en fängslande upplevelse för den som vet att iaktta och reflektera. Lyssna/se på det här vittnesbördet från en f d ständig sekreterare i Svenska Akademien:

  Om att liv frodas tusenfaldigt som både flora och fauna på stora kyrkogårdar berättade för några år sen ett program på TV-kanalen ARTE, som jag blev glad att nu återfinna på YouTube. Det handlar inte om de hundratals berömdheterna på Père-Lachaise-kyrkogården i Paris, utan om det överraskande rika djur- och växtlivet mellan gravstenarna under dygns- och årstidsväxlingarna. Titeln är synnerligen passande ’Éternel Jardin = ’Evig Trädgård. Det bjuds på franska undertexter, men här är det man ser viktigare än orden:

  Gilla

  • Gabrielle juni 2, 2020 / 12:46 e m

   Tack. Fin dikt av Österling – värd att begrunda. Och så övade jag min franska lite med filmen. Det är nog faktiskt ytterligare en sak jag har lust att ta mig an: ”brush up” min franska. Lämplig syssla under Corona-karantänen, kanske.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.