Att döda ett barn

Ja, det är klart att tankarna far iväg till Stig Dagermans novell ”Att döda ett barn” när jag läser om den hemska olyckan igår i ett stugområde på Öland. En kvinna och hennes son dödades när dom var ute och cyklade med familjen och blev påkörda av en bil, troligen med en drogpåverkad man vid ratten. Vilken djupt sorglig händelse!
Pappan och en pojke överlevde krocken.

På väg ut till den båtklubb i Hälsingland där vi har båten kör man mycket nära förbi ett rött trähus där det brukat stå en liten trehjuling alldeles vid vägkanten utanför. En mycket effektiv trafikvarning. Maxfart 40 km/tim. Dagermans novell har brukat komma i skallen när man kör förbi där – sakta. I dag står inte trehjulingen där längre och istället finns en ljusskylt som talar om ifall man kör för fort eller inte. Man tycker väl det räcker med skylten, och barnet som hade trehjulingen har kanske blivit stort.

Novellen ”Att döda ett barn” skrev Dagerman på uppdrag av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande. Novellen publicerades första gången 1948. Den första filmen ”Att döda ett barn” gjordes 1952 (svartvit förstås) och hade premiär året efter. Vi fick se den i skolan, och jag glömmer den inte trots att det var länge sen jag såg den. Kan fortfarande se flera scener ur filmen för min inre syn.
En sån sorglig och djupt olycklig händelse även detta nu på Öland. En familj – och den stora kretsen runt familjen – drabbas hårt. Och bilföraren, som kommer att ångra det han gjort resten av livet.

2 reaktioner på ”Att döda ett barn

 1. Aleksandr Sergejevitj juli 27, 2020 / 10:51 f m

  Jag drabbades också starkt av den svartvita filmatiseringen. I mitt fall kom upplevelsen som förfilm till en idag bortglömd huvudfilm på en stockholmsbiograf. Jag var då i åldern strax under tjugo.

  Dagermans suggestiva text (… ”Ty det är inte sant att tiden läker alla sår. …”) minns jag från den gången som en ännu starkare upplevelse än dom fina filmsekvenserna. När jag nu på YouTube ser Alexander Skarsgårds färgversion i en nyinspelning från 2003 (berättarröst: Stellan Skarsgård) upplever jag samma sak, jfr

  Gilla

  • Gabrielle juli 28, 2020 / 4:25 e m

   Tack. Visste inte om nyinspelningen. Intressant. Och vilken bra berättare han är, Stellan Skarsgård.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.