Sista juli

Foto: Erik Hirschfeld / Trollsländeföreningen

Ja, det hjälps inte, tiden stoppar man inte. I morgon är det augusti. Kvällarna blir mörkare och mörkare. Den stora handhållna strålkastaren (batteri, LED-lampa) kommer till användning när jag ska leta mig fram på stigarna eller gå ut på bryggan om kvällen för att kolla att båten ligger bra för natten. Och redan igår kväll såg jag månen stå stor och mörkgul lågt över skogen på fastlandet med speglande mångata i vattnet ut mot ”min” ö. Månen var delvis beslöjad så jag kunde inte se om den var full eller inte. Men nu har jag förstås kollat: 3 augusti är det fullmåne.

Augusti, ja, det är mörka kvällar, det är stora trollsländor som dagtid drar förbi som små flygplan (dom är redan igång), det är fåglarna som så småningom försvinner härifrån. Tärnorna ska ju långt långt bort, men även måsarna drar vidare nånstans, i alla fall fram mot september. Och jag som tidigare under sommaren ibland hojtat ”Tyst med er!” när måsarna skriker så det skär i öronen vet att jag kommer att sakna dom när dom inte är här och det är tyst.

Trollsländan ovan är en Höstmosaikslända, en hanne. Jag hittade bilden hos Trollsländeföreningen och hoppas det är ok att jag använder den. Jag kände inte till Trollsländeföreningen men gläder mig åt att det finns en sån. Titta här.

Det har varit och är en märklig sommar, en märklig tid. Eftersom jag hör till riskgruppen, 70+, har jag karantänat mig efter bästa förmåga såväl i Stockholm som här på ön i Hälsingland. Vi kom hit ovanligt sent den här säsongen pga corona. Men på ön är det suverän karantän: inga svårigheter att hålla avstånd! Jag träffar inte nån alls. Vinkar till grannarna är det närmaste umgänge med andra jag har. När vi handlar i stan (Söderhamn) är det förstås annorlunda, och jag måste tänka på det här med avståndet + bära mask.

I princip har jag levt i karantän sen omkring mitten av mars. Hm…snart 5 månader. Träffar inte släkt (fast jodå, en liten tid med nära familj, smittfri sådan, blev det häromveckan) och vänner, går så lite som möjligt i affärer och då alltid försedd med P3-mask.

I dag hörde jag förresten på radio nån som berättade om en undersökning där man kollat hur mycket och hur ofta människor rör sig i ansiktet, med eller utan mask. Tydligt resultat: människor som bar andningsmask tog sig betydligt mer sällan i ansiktet. Jag har förstås märkt det själv: kliar det på näsan får man bara stå ut med det, och att väta fingret när man vill bläddra i en bok eller nåt är bara att glömma. Och sen visst, man ska vara försiktig när man tar på och av masken. Och jag har alltid en liten flaska handsprit i handväskan.

Ingen vet hur det ska bli framöver, när folk kommer hem efter semester, arbetsplatser och skolor drar igång. ”Fortsätt jobba hemma och åk inte kommunalt” säger man från FHM + förstås håll avstånd och tvätta händerna.

Att leva så här avskilt i karantän funkar ju på nåt sätt i alla fall. Umgås genom telefonsamtal, face-time o.d. Och jag går inte ner mig i missmod och förtvivlan. Jag har hela tiden saker jag kan göra och roa mig med. Läsa, skriva, blogga, fotografera, måla, paddla kajak, plocka blåbär, lyssna på radio och på musik.

Men jag förstår att ensamheten kan vara svår för många. Själv tycker jag mest att karantänandet är trist – långtjatigt! Jag längtar efter friheten att röra mig som jag vill både i Söderhamn och i Stockholm och överallt. Att träffa vänner, gå på restaurang, resa iväg och hälsa på barn och barnbarn, kanske göra en tågresa till Berlin under hösten (eller Paris?). Drömma går ju… Självklart önskar jag att man ska kunna lätta på restriktionerna snart, att det ska komma ett effektivt vaccin och att vi 70+ ska få vaccinera oss så snart det går. Men ingen vet hur länge det kan dröja.

Inser att det nog ska fortsätta så här ett bra tag framöver. Försiktighet, avstånd, ansiktsmask, tvätta händer. Suck! Håll i och håll ut. Nån gång kommer ju ändå en tid efter corona.
Och spana efter trollsländorna!

4 reaktioner på ”Sista juli

 1. Aleksandr Sergejevitj juli 31, 2020 / 8:31 e m

  Tack för att du delar med dej av semestervistelsens iakttagelser och reflektioner! Man tycker sej med sitt inre öga se det som omger dej och som redan andas sensommar, inklusive din ej nämnda, men med miljön sammanhängande kajak.

  När jag läste dina ord om sländorna, steg ett minne upp från en episod som en gång för många år sen fick mej att några timmar senare, på väg tillbaka mot Stockholm med skärgårdsbåt från norra Möja, krafsa ner några rader i en anteckningsbok. Jag letade nu länge och hittade till slut detta:

  Naken och nybadad
  blundade jag för solljuset
  och mediterade – fast gråskäggig –
  över livets korthet.
  Ett vingsurr fick mej att se upp,
  och från ett vasstrå
  mötte mej
  en dagsländas förebrående blick.

  Därunder finner jag en efteråt gjord anteckning, troligtvis gjord efter konsultering av uppslagsbok eller Wikipedia:

  Anm. Det finns 46 arter av dagsländor i Sverige. Som fullbildade sländor lever dom bara tills dom har hunnit para sig och lägga ägg och behöver inte äta. Beroende på art kan livslängden vara mellan några timmar och några dagar.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 2, 2020 / 9:21 e m

   Tack. Roligt med den förebrående blicken. Var det nakenheten som störde dagsländan eller det grå skägget, tro? Eller, förstås, det där med livets korthet, det är ju lååångt jämfört med dagsländans.

   Gilla

 2. Bert Bodin augusti 6, 2020 / 8:16 e m

  Men visst blir man less? Våra livsstilar är rätt lika i dessa dagar. Det blir stugan i skogen vid havet med trollsländor som sällskap. 😊

  Gilla

  • Gabrielle augusti 7, 2020 / 5:04 e m

   Ja man blir less. Verkligen! Och inte är det lätt att hitta uppmuntran nånstans. Vi får i stället höra sånt som att ”vi har inte nått ”peaken” än”, ”det kan hålla på läääänge till”, ”vi måste lära oss leva med det här.” osv. Usch! Jag vill inte!
   Men foga sig på nåt sätt måste man ju ändå. Och leva vidare med munskydd och distans med mera. Suck.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.