Inspirerande om skrivande

En gammal tant med allvarligt blekt ansikte, vitt hår i hög knut uppe på huvudet, svartklädd – fotograferad vid sitt skrivbord. Nåt gammaldags, stelt och vördnadsbjudande över denna gamla dam. En av Sveriges mest framgångsrika och välkända författare: Selma Lagerlöf.

Och visst har jag läst berättelser eller böcker skrivna av Selma Lagerlöf eller som barn lyssnat på högläsning – ofta var det Mamma eller min morfar som läste. ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” lästes för oss, minns jag, där vi låg i våra sängar i barnkammaren på Borgmästargården i Söderhamn. Jag minns brottstycken av den. Och så ”Kejsaren av Portugallien”, ”Herr Arnes penningar” m.fl. Orden ”Varför slipar de så långa knivar på Branehög?” får mig fortfarande att rysa.

Men ”Gösta Berlings saga”, Selmas först utgivna bok – hur var det med den? Läste jag den nånsin som barn eller fick jag den läst för mig? Jag minns inte faktiskt. Jag vet ju i grova drag vad den handlar om och förstås hur inledningen lyder. Nu tänker jag att jag borde nog läsa hela boken. Inspirationen och nyfikenheten på boken kommer från Anna-Karin Palms biografi om Selma Lagerlöf, ”Jag vill sätta världen i rörelse”. Håller just på med den.

Det är en tjock bok men lättläst, oupphörligen intressant om hur en ung kvinna utvecklades till författare, om hur hon jobbade sig fram från lärarinna på en skola i Landskrona till att kunna försörja sig på sitt skrivande och bli en berömd författare, välkänd och älskad både i Sverige och många andra länder.

Hon ville skriva, det var det hon ville. Att leva ett på den tiden ”normalt kvinnoliv” –  gifta sig, bilda familj, underordna sig en man – lockade henne inte. Men vänskap och kärlek hade hon ändå i sitt liv. Anna-Karin Palm berättar om Selmas många nära vänner och om hennes kärleksrelationer med kvinnor som Sofie Elkan.

Jag inser att jag tidigare nog bara sett foton på Selma Lagerlöf som gammal och vithårig. Men hon var förstås ung en gång hon med, och nu har jag googlat runt och tittat på foton från olika skeden av hennes liv. Och boken är så fängslande att jag ser fram emot att få gå och lägga mig på kvällen och läsa vidare i sängen. Men så är jag ju också intresserad av skönlitterärt skrivande. När jag är klar med biografin får jag väl ge mig på Gösta Berling.

6 reaktioner på ”Inspirerande om skrivande

 1. Aleksandr Sergejevitj augusti 11, 2020 / 12:38 e m

  Jag gillar den prestigelöshet med vilken du bekänner att du (kanske) inte läst ’Gösta Berlings Saga’! Ingen skam i detta; hur skulle nån kunna undgå att ha motsvarande missar på sitt läskonto?

  Men när du så småningom lägger undan den boken färdigläst, tror jag att du kommer känna anledning att för dej själv utbrista: ”Bättre sent än aldrig.” Om du dessförinnan vill ytterligare öka aptiten, går det bra att gå till SVT:s ’Öppet Arkiv’, där man kan se alla avsnitten av Bengt Lagerkvists TV-dramatisering från 1986.

  När jag idag sent på förmiddan uppsökte din blogg för att se vad som låg bakom rubriken ’Inspirerande om skrivande’ erfor jag en mindre chock. Jag kom då – utan något mellanliggande moment! – från en sedvanlig ’nätrunda’ som brukar innefatta skummandet av fritt tillgängligt material i några utländska tidningar. Allra sist hade jag med ställföreträdande nationell stolthet läst ett utmärkt reportage i dagens ’Berliner Zeitung’, nämligen detta:

  https://www.berliner-zeitung.de/kultur-vergnuegen/marbacka-nils-holgersson-wildgaense-die-kindheitsidylle-von-selma-lagerloef-li.97704

  Visst bjuder livet på underliga sammanträffanden!

  Av det du tidigare skrivit på bloggen förstår jag att du inte umgås fritt med tysk text. Men bekanta dej, om också blott visuellt, med artikeln och dess bilder, så får du ett rykande färskt vittnesbörd om att världens första kvinnliga nobelpristagare i litteratur inte är reducerad till en glömd fotnot utanför våra landamären.

  Jag har genom åren här och där kunnat läsa åtskilliga utländska författare i mellankrigsgenerationerna berätta om intryck från läsningen av fr a ’Nils Holgerssons äventyr’. En var Michel Tournier (1924-2016), jfr

  https://www.svd.se/tournier-tog-stallning-for-barnen

  Nog är hon värd sin plats på våra ’Selmor’ alltid, husfrun på Mårbacka!

  Gilla

  • Gabrielle augusti 12, 2020 / 8:40 e m

   Tack. Ja, min tyska är inte mycket att ha nu för tiden, men jag kunde ändå hanka mig igenom en del av artikeln du länkade till. Snyggt bibliotek hon hade, Selma. Jag har varit på Mårbacka en gång som barn med föräldrarna och mina systrar. Mitt minne därifrån är udda: jag svimmade nämligen i Selma Lagerlöfs arbetsrum. Inte alls pga sinnesrörelse i beundran för Lagerlöf. Det var en het och kvav dag och jag var magsjuk. Man bar ner mig nånstans och kom väl med våta handdukar eller nåt, sånt man gör när folk svimmar.
   Nu när jag läser om Mårbacka blir jag lite sugen på att se det igen. Tack för Tournierartikeln också. Gilles de Rais kände jag inte till. Usch en sån otäck människa!

   Gilla

 2. Helen Sterner augusti 14, 2020 / 6:45 f m

  Gösta Berlings saga blev vi tvungna att läsa i skolan. (”Nils Holgerssons underbara resa” blev alla tvungna att se på biografen i Karlsborg, för egen del). Men jag hade läst Gösta Berlings saga” innan ”påbudet” i skolan. När jag blev äldre läste jag allt av henne, fantastiska läsningar och har läst om Gösta Berlings saga igen. Just den är för mig den tyngsta och varför ungdomar skall traggla igenom den är att förstöra värdet av en författare som är så otroligt läsvärd.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 14, 2020 / 9:47 e m

   Hej, Helen! Tack för en riktigt inspirerande kommentar! Vad roligt att du läst så mycket av Selma.
   Nu har jag just läst ut Anna-Karin Palms biografi om henne(mycket bra, läs den!) och ska leta upp Gösta Berling som e-bok till läsplattan.

   Gilla

 3. Aleksandr Sergejevitj februari 16, 2021 / 7:02 e m

  Ett halvår har gått sen du på bloggen skrev om Selma Lagerlöf och dina läsupplevelser. Jag finner anledning att återkomma, sen jag nyss på utmärkta fransk-tyska kulturkanalen ARTE ‘sprang på’ en sevärd video som jag här vill tipsa om. Den ger ytterligare besked om att vi i vår Selma har en författare som ännu är levande utanför våra gränser och bedöms vara värd att göra TV-program om.

  Här länk till en version av det tyskgjorda programmet som är försedd med engelska undertexter:

  https://www.arte.tv/en/videos/094442-000-A/the-wonderful-journey-of-selma-lagerloef/

  Videon går att se ytterligare en månad framåt.

  Gilla

  • Gabrielle februari 17, 2021 / 10:14 e m

   Att det har gått månader eller flera år sen jag lade ut ett inlägg är naturligtvis inget som helst hinder för att kommentera inlägget. Jag blir glad åt kommentarer.
   Tack för länken. Tittade på filmen om Selma Lagerlöf och kände igen mycket från Anna-Karin Palms bok om författaren. Roligt att se filmsnuttar med Selma Lagerlöf och så var det ju många vackra landskapsbilder också i filmen.
   Intressant att Selma Lagerlöf anses som en av våra riktigt stora novellister. Ska läsa mer av henne framöver tänker jag. Har fortfarande inte gett mig på Gösta Berling. Nåja, det blir nog nån gång under den fortsatta karantänen.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.