Politovskaja, Litvinenko, Nemtsov…

Är landets ledare en mördare på distans? Kanske behöver han inte ens ge några order om att vissa personer som kritiserar regimen ska röjas ur vägen. Människor vill göra honom en tjänst och ställer upp. Några droppar rätt sorts gift i en kopp te kan räcka.

Sorgligt och djupt upprörande att läsa om regimkritikern Alexei Navalnij. Han blev plötsligt svårt sjuk under en flygresa, har vårdats på ett sjukhus i Omsk och därefter förts i ambulansplan till Berlin. Måtte han klara sig!

På SVT finns en dokumentär i tre delar om Putin och hans väg till makten. En rätt skrämmande skildring, inget man blir glad av direkt, mer nedslående. Men Ryssland är ju nästan ett grannland och därför känns det viktigt att åtminstone i stora drag följa med i vad som händer i landet.
Dokumentärerna kan du se här.

Foto: Julius Silver från Pexels

Vad kan vi göra? Åtminstone borde Sverige anta den s.k. Magnitskijlagen, som flera andra länder gjort: USA, Kanada, Storbritannien, Estland, Lettland och Litauen. Sergej Magnitskij – ännu en av dom som under märkliga omständigheter dött i rysk fångenskap. Lagen innebär att man vidtar åtgärder som försvårar livet för individer som tros ha varit inblandande i Magnitskijs död. Det handlar om ”ekonomiska sanktioner som att frånta dessa individer deras tillgångar, neka dem rätten att använda banksystemet samt begränsa deras internationella rörlighet”.
Varför stöder Sverige inte Magnitskij-lagen?

Tolstoy, Pusjkin, Tjajkovskij, Rachmaninov, Prokofjev och många andra stora författare och kompositörer föddes i Ryssland. Tänk att detta land med så mycket fascinerande kultur och historia är ett sånt förfärligt skurkland. Men visst, jag vet: rik kultur är inte nån garant mot skurkaktighet. Och när det gäller Ryssland är det som händer nu förstås inte alls nåt nytt fenomen. Tänk på Raoul Wallenberg. Och DN skriver: ”Politiska mord en beprövad tradition i Ryssland”.

3 reaktioner på ”Politovskaja, Litvinenko, Nemtsov…

 1. Bert Bodin augusti 23, 2020 / 7:26 f m

  Fascinerande hur genomskinliga undanflykterna ofta är. De förstärker istället de styrandes inblandning.

  Att de inte fattar det måste vara tecken på imbecillitet.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 23, 2020 / 11:22 f m

   Ja, eller helt enkelt: dom bryr sig inte. Om folk tror dom eller inte kvittar. Det kan ju vara ”alternativa fakta”, samma metod som Trump använder sig av.
   Det är verkligen mycket som är illa i världen just nu – Ryssland, Belarus, Kina, USA, Nordkorea…

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.