Septemberläsning

Mörk natt, men månen står i syd/sydost och lyser starkt. Den skapar en bred mångata i vattnet. Kollade just på nätet och fullmåne ska det vara först i morgon, den 2 september. Men den ser rund och fin ut redan i dag. I söder står ganska lågt en planet som lyser starkare än alla stjärnor. Tror att det är Jupiter och då ska en svagare prick en bit till vänster om den vara Saturnus. Nåja, nån astronom är jag inte.

En härlig dag med massor av sol och blå himmel har det varit. Att lämna ön i Hälsingland och åka ner till Stockholm igen känns inte så lockande. Och när dagen blir kyligare mot seneftermiddag/kväll går det alldeles utmärkt att ligga på soffan på verandan och läsa. Man kan ha en filt om benen.

Snart klar med Karin Smirnoffs bok nr 2 i trilogin: ”Vi for upp med mor”. Sen blir det Julian Barnes igen, tror jag. ”The noise of time”, boken om Sjostakovitj. Och så har jag blivit nyfiken på boken ”Väggen” av Marlen Haushofer. Har hört mycket om den. Får kanske bli nästa köp till läsplattan. ”När hussten kommer och det blir murrkt ska man sitta inne och läsa bucker”. Passar mig fint, även lämpligt beteende i coronatider.

Vill du läsa mer om ön och se bilder kan du gå in på min andra blogg Arundo, här.

4 reaktioner på ”Septemberläsning

 1. Aleksandr Sergejevitj september 2, 2020 / 6:33 e m

  Boken du sist nämner att du är sugen på att göra till framtida läsning, Marlen Haushofers ’Väggen’, tror jag inte kommer att göra dej besviken. Det har gått många år sen jag läste den, men jag minns att den fängslade, framför allt genom sin gåtfulla stämning och mångtydighet.

  Det är ju så att samtidigt som vissa konstverk (målningar, böcker, filmer … ) har sin förtjänst i sitt glasklart formulerade ärende/budskap/tes, det finns en annan kategori som trollbinder just genom en viss dubbeltydighet. Verket inbjuder läsaren/betraktaren att bli medskapande eller, åtminstone, att stanna upp och reflektera: Vad är det som här är skrivet ’mellan raderna’? Hur ska man förstå den historia som här berättas? Ambivalensen kan rentav gälla en så avgörande sak som om verket bör tolkas optimistiskt eller pessimistiskt.

  När jag nu googlar lite, finner jag att boken tydligen i helt sen tid har upplevt en välförtjänt renässans, med början inte i hemlandet (Österrike) eller den övriga tyskspråkiga världen, utan i Frankrike. Upphovet var tydligen en bokanmälan av en feministisk bloggare som av en slump hittat boken i en bokhandel och fascinerats av omslag och baksidestext (var och en känner väl igen sej här?). Efter sträckläsning över några dygn skrev hon en lyrisk betraktelse:

  http://diglee.com/lectures-2019-partie-1/ (skrolla till punkt 4) )

  Resultatet sägs ha blivit en störtvåg av efterfrågningar i dom franska boklåderna, så att förlaget Actes Sud snabbt fick trycka en nyupplaga.

  Det finns en tyskösterrikisk spelfilm från 2012, uppenbarligen väl mottagen, som är baserad på boken. Trailer (Die Wand) och videoklipp finns på YouTube.

  Ett tack för kvällsfotot från den söderhamnska arkipelagen. Sensommarbild med klart förnimbart vemod i över- och undertonerna.

  Gilla

  • Gabrielle september 2, 2020 / 8:37 e m

   Tack för kommentaren! Intressant att läsa om varför det blivit ett sånt uppsving för en bok som kom ut första gången 1963. Jag har just undrat varför alla pratar om den. Nu läste jag Diglees text och förstod det mesta av den (uppmuntrande!). Hennes fascination och förtjusning går inte att ta miste på. Oj oj oj. Visst ska jag läsa ”Väggen”. Fast nu kommer Julian Barnes emellan. Ska läsa hans bok om Sjostakovitj först, har just börjat på den. Hej och hå, läsa läsa läsa!

   Gilla

 2. Aleksandr Sergejevitj september 3, 2020 / 1:43 e m

  Jag var på vippen att förlänga mitt förra inlägg, men förmådde hindra mej för att inte sväva ut över hövan. Tar chansen nu.

  Du skriver om en ’svagare prick’ på firmamentet bredvid Jupiter och identifierar den som Saturnus. En planet som märkligt nog i dagarna är högaktuell för mej genom sitt namn!

  För första gången bekantar jag mej med den för snart tjugo år sen i en bilolycka omkomne tyske författaren WG Sebald (född 1944) genom hans bok ’Saturnus’ Ringar’, copyrightad 1993. Sebald var mycket omskriven under senare delen av sitt liv. Man nämnde honom rentav som nobelpriskandidat. Kanske har du redan läst honom?

  Det är en läsupplevelse, starkare än dom flesta under senare år. Jag insuper boken långsamt på tyska i en pocketutgåva av Fischer, med ordboken vid sidan. Ett vidunderligt vackert språk i vad som presenteras som en roman, men som snarare är ett antal vemodsstämda miniessäer om historiska och individuella tragedier och civilisationers undergångsbenägenhet. Allt sammanhållet av en ramberättelse om en fotvandring i engelska Suffolk.

  Saturnus alltså, som på din natthimmel, och en tyskspråkig författare född på fyrtiotalet, precis som av dej aktualiserade Haushofer. Här kommer den av förnuftet sammanhållna verklighetsbilden i gungning och man trevar efter sammanhang och affiniteter av den sort som inte astronomin utan astroLOGIN vill få oss att omfatta. Hur var det dom sjöng i musikalen ‘Hair’?

  ” When the moon is in the Seventh House
  And Jupiter aligns with Mars … ”

  Gilla

  • Gabrielle september 4, 2020 / 8:58 e m

   Tack. Intressant. Nej, WG Sebald känner jag bara till genom namnet. Tysk men bodde i East Anglia i England läser jag nu, en del av England jag är lite bekant med. Min syster bodde med sin familj i Brooke, en by strax utanför Norwich ett par år. Boken ”Saturnus ringar” låter lockande, men läsa tyska är inget för mig. Kanske kan få tag på boken på svenska. Min läslista blir längre och längre…
   Saturnus och dess ringar såg jag i kikare för flera år sen. Fem planeter stod på rad läste vi, och då tog vi vår stora tubkikare och gick iväg till Birkastan – Rörstrandsgatan – där himlen är öppen mot väster. Vi såg alla fem – Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus – i kikaren. Nästa gång detta sker är 8 september 2040. Hm…då är jag kanske inte med längre, men vem vet?

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.