Sång till kärleken

”Ju mer passionerad man är desto starkare upplever man allt vackert och desto mer vill man tro på det och dela det med andra”, säger den franske låtskrivaren och sångaren Charles Dumont. Fast han sa det på franska, svenska kunde han nog inte gissar jag. Citatet kommer från en dokumentär om Edith Piaf som jag såg på SVT Play häromdan. Dumont talar här inte bara om Piafs många passionerade kärlekshistorier utan också om hennes förhållande till religionen under senare delen av hennes korta liv. Hon dog när hon bara var 47 år (okt 1963).

En av Ediths Piaf många kärlekar hette Marcel Cerdan. Han var boxare, gift och far till tre barn. Kärlekshistorien mellan honom och Edith Piaf fick ett plötsligt och tragiskt slut i oktober 1949 genom en flygolycka. Cerdan var på väg till New York för en returmatch med Jake LaMotta då planet störtade på Azorerna. Alla ombord dog.

”L´Hymne à l´amour” (musik Marguerite Monnot, text Edith Piaf) skrev Piaf till Marcel Cedran och efter hans död sjöng hon den vid varje scenframträdande.

Vilken röst hon hade, denna lilla kvinna. Liten och späd var hon, 147 cm lång. Piaf betyder sparv.

Så dra på volymen nu och lyssna på Piafs framförande av den här fantastiska kärlekssången. Finns på Youtube här. Man kan träna sin franska på den också.
Dokumentären om Edith Piaf och kretsen omkring henne har du här. Kan ses till 25 mars 2021.

2 reaktioner på ”Sång till kärleken

 1. Aleksandr Sergejevitj oktober 1, 2020 / 12:20 e m

  Vad roligt att du uppmärksammar Kulturstudions berömvärda fyratimmars ’chansonsjok’, med tonvikt på Edith Piaf!

  Piaf har under programkvällen sällskap av Jacques Brel och Barbara, som ju var chanteurs-auteurs, singers-songwriters, och hämtar sin storhet inte minst från sina förnämliga egenproducerade melodier och texter som ligger poesin nära. Piaf spelar i egenskap av ren interpret (’Hymne à l´amour’ är ett undantag) i en annan division, och egentligen med enklare material, men gör det på ett oförglömligt personligt och passionerat sätt. Ska man hitta en internationell jämförelse, kan man väl nämna Billie Holiday, med bakgrund lika trasig som Piafs, och med en lika intensivt personlig, berörande röst. Bägge lyfter det banala till sublima höjder.

  Av Piafs alla förnämliga inspelningar har jag min egen favorit, ’Les mots d´amour’ (’Kärleksorden’). Alltså även här kärlekspassionen i rubrik och text, men sången vinner för mej sitt mästerskap – förutom från den sugande melodien – från textens stråk av självinsikt.

  Piaf sjunger först om med vilka passionerade ord en tidigare älskare betygade hur galet stark hans kärlek är, hur han kommer att dö, om han förlorar den älskade … bara för att en dag lämna henne ’sans un mot’, utan ett ord. I nästa vers (med samma refräng) bekänner hon hur hon själv i detta ögonblick gentemot en ny kärlek lika passionerat och ’vanvettigt’ upprepar precis samma ord. Men före den avslutande, oförändrade refrängen hinner hon nyktert konstatera att det ju inte är vi själva som evigt upprepar samma kärleksfraser utan att det är KÄRLEKEN (i egenskap av opersonlig kraft) som talar genom våra munnar, med ord som vi bara har att uttala i blind lydnad.

  Finns på YouTube.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 2, 2020 / 8:42 f m

   Tack för det! ”Les mots d’amour” har jag inte hört tidigare men nu har jag lyssnat förstås och ska lyssna lite fler gånger. Bra ledning där med din beskrivning av innehållet!
   Piaf är ju – liksom Charles Trenet – ”lite gammal” för mig, det var mina föräldrar som hade dom på skiva. Men som ung lyssnade jag mycket på franska chansoner, främst Charles Aznavour. Han var ju med ett par gånger i Piaf-dokumentären också. Bloggade om honom här: https://rolandwalden.wordpress.com/2014/03/17/merci-beaucoup-charles/
   Jag tror nog man – eller jag – kan ”få igång skallen” på franska genom att lyssna på t.ex. Piaf eller Aznavour eller nån av dom andra. Det är ju ofta späckat med ord-ord-ord i franska chansoner. Och nu nosar jag ju på böcker på franska också (Maigret). Vad månde bliva? Drömmer så smått om en resa till Paris i vår. Det hänger på nåt som börjar på C och slutar på -19.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.