Trumps amygdala…

När jag var liten fick vi barn lära oss att det är fult att ljuga. Vi blev verkligen hårt itutade detta, och det sitter djupt. Under livets gång har jag förstås sen mött både dom som ljuger om småsaker och dom som ljuger helt ogenerat om stort som smått. Är man en kallhamrad storlögnare och manipulatör kanske man klarar det utan att själv må dåligt av det. Men annars, om man inte är fullt så slipad och kallsinnig och dessutom har ett fungerande samvete, tänker jag att man borde må dåligt av det själv. Rimligen borde det vara så att om man ljuger ofta måste man tro att andra gör det också, och därmed kan man ju inte lita på nån alls. Hemskt.

Redan i ”Mein Kampf” lägger Hitler cyniskt ut texten och inskärper att ju mindre uppriktigt ett politiskt budskap är desto bättre. En liten vals kan lätt avslöjas och förstöra en politikers trovärdighet. Bättre därför att dra en megalögn. Citatet kommer från en artikel i SvD av Kim Salomon, professor em i historia vid Lunds universitet. Rubriken är ”Trumps syn på lögn och sanning – en blåkopia av Hitlers” (länk nedan). Enligt en annan artikel ljuger Trump i genomsnitt 16 gånger per dygn. Undrar hur Trumps amygdala ser ut numera, kanske har den skrumpnat ihop totalt?

Amygdala är en struktur i hjärnan som ”tros ha en viktig funktion i hjärnans emotionella nätverk och spelar stor roll vid uppkomsten av såväl negativa som positiva känslor” (enl Wikpedia). Den som ljuger mycket får successivt förändringar i amygdala, det har forskarna visat. Ju mer man ljuger desto lättare blir det att ljuga och desto mer avtar aktiviteten i amygdala. Jag bloggade om det här med lögn och den effekt man kan se på amygdala för ett par år sen – här.

I artikeln i SvD skriver Salomon även om svenska riksdagsledamöter i SD och KD och deras inställning till det amerikanska presidentvalet. SD:s chefsideolog Mattias Karlsson har i media ibland förefallit rätt sympatisk och i varje fall som en tänkande person – en med ”alla hästarna hemma” eller som har det ”plogat ända fram”. Men Karlsson hoppas på en seger för Trump. Märkligt kanske, men det kan ju vara så att han framförallt inte vill ha nån demokrat som president. Och kanske är han förresten inte alls så sympatisk som han ibland kan verka. Nånstans går ju rottrådar till nazismen.

Kim Salomons artikel i SvD här.
”Biden favorit bland svenska partierna”, artikel i DN här.
”Mattias Karlsson hoppas på Trump”, artikel i DN här.

Jag hoppas ju självklart att Trump åker ut på öronen vid valet den 3 november. Ett riktigt smaskigt svidande hejdundrande nederlag önskar jag honom. Och efter det förstås att demokraterna med Biden och Harris i spetsen ska kunna få ordning på det sargade USA.

6 reaktioner på ”Trumps amygdala…

 1. margaretha oktober 12, 2020 / 7:30 e m

  Han är kanske född utan amygdala – men får man tro Pippi så borde hans tunga vara svart.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 12, 2020 / 8:29 e m

   Kolsvart! Det har du rätt i.
   Och om det är som med Pinocchio skulle väl hans näsa nå ett par varv runt jorden nu.

   Gilla

 2. lenaikista oktober 13, 2020 / 6:24 f m

  Jag har samma naiva(?) inställning till lögn som du, och mår väldigt bra av det.

  Företeelsen Trump fascinerar mig. Hela hans identitet bygger på att han är så framgångsrik affärsman , det var även därför han blev vald till president(!) Men som bl a NY Times avslöjat är det enda riktigt framgångsrika projekt Trump varit inblandad i TV-serien ”The Apprentice”, där han framställs som – framgångsrik affärsman…
  Hur skulle den arme mannen nånsin ens kunna förstå begreppet ”lögn” – han lever ju en. Han ger ”fejk” ett ansikte.

  Se även DN https://www.dn.se/kultur/the-apprentice-realitysapan-som-byggde-en-president/

  Gilla

  • Gabrielle oktober 13, 2020 / 9:02 e m

   Ja, jag läste den där artikeln. En del hävdar att Trump har en narcissistisk personlighetsstörning, andra säger att han har drag av psykopati. Hur det än är med den saken har han helt klart skadat USA och dom som bor där. Bort ska han, hoppas vi. Håll tummarna!

   Gillad av 1 person

 3. Bert Bodin oktober 13, 2020 / 6:37 f m

  Visst är han en lögnare av stora mått. Jag har börjat tvivla på att han varit smittad av Covid. Det var bara ett spel.

  Han tyckte ju att Covid inte är något att vara rädd för. Herregud – blir man dålig så är det ju bara att gå ut till helikoptern och bli skjutsad till ett sjukhus där ett team läkare står och väntar. Allt finansierat av staten.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 13, 2020 / 9:04 e m

   Hm, ja… fast om han verkligen bluffat med det här hoppas jag nån t.ex. inom sjukvården ska prata bredvid mun och avslöja honom. Fixa ett scoop, kanske?

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.