
Det var här han satt fängslad, Edmond Dantès, en av min barndoms hjältar. En annan av mina hjältar var Robin Hood, men han var säkerligen aldrig på den här ön; han höll sig nog i Sherwoodskogen i England.
Bilden visar Château d´If, en gammal fästning på en ö en bit utanför Marseille. Fästningen byggdes på 1500-talet och kom aldrig att användas i strid. Däremot användes den som fängelse. Jag har inte varit där, men nyss hittade jag det här vykortet bland mina högar av gamla papper.
Så då får den gamla franska fängelseön vara med på bloggen som ett totalt inaktuellt inslag. På nåt sätt lite skönt att bara vända sig bort från dagens elände och hot med Covid-19, förfärliga islamistiska attentat i Frankrike, jordbävning i Grekland, det stundande presidentvalet i USA m.m. och istället skriva om Edmond Dantès. I boken ”Greven av Monte Christo” (av Alexandre Dumas d.ä.) kastas Dantès helt oskyldig i en fängelsehåla i denna hemska gamla fästning. Han satt där länge. 14 år tror jag.
Men samtidigt ledde vistelsen till ett helt nytt skede i hans liv genom att han efter flera år lyckades komma i kontakt med en annan fånge, Abbé Faria, som kände till en enorm skatt på den lilla ön Monte Cristo.
En mörk natt lyckades Dantès rymma (hur berättar jag inte – läs boken!) och ta sig till Monte Cristo. Därmed blev han snuskigt förmögen. Sen ägnade han sig åt att hämnas på dom som sett till att han hamnat i fängelse. Inte särskilt sympatiskt. Finare att förlåta. Men det tyckte inte Edmond.
Bild på Edmond under flykten från ön finns i inlägget Om läsande och omläsning här.
En av barndomens minnesvärdaste födelsedagar var den då det kom ett bokpaket från faster Ebba, som var småskolelärarinna i Hållsta utanför Eskilstuna. Paketet visade sej innehålla ungdomsupplagor av Dumas den äldres båda klassiker ’Greven av Monte Christo’ och ’De Tre Musketörerna’. Böcker som lästes och lästes om tills hundöronen överflödade, och som tillsammans med andra barndomsklassiker visade vägen till världslitteraturen.
Nåt som jag den gången förstås inte visste om, är att av dej nämnde Abbé Faria var hämtad från den historiska verkligheten. Läs om honom i den här Wikin:
https://en.wikipedia.org/wiki/Abb%C3%A9_Faria#Participation_in_conspiracy
Om Dumas d ä hade jag anledning att för ungefär en månad sen på din blogg skriva en tilläggsnotis under rubriken ’Obehagliga sanningar’. Du ger mej tillfälle att hänvisa till den nu.
GillaGilla
Tack för det. Aha, Abbé Faria var en riktig person och satt faktiskt fången på Château d’If under flera år, men han slapp ut därifrån så småningom. Intressant att läsa om honom och hans undersökningar och övertygelser när det gäller hypnos. Bra att du nämner din kommentar daterad 27 september 2020 på en bloggpost där Dumas d.ä. är med. Inlägget finns här: https://rolandwalden.wordpress.com/2019/08/11/obehagliga-sanningar/
Ser till min förargelse att jag glömde svara dig på din kommentar där! Ska göra det nu.
GillaGilla