La Moreneta

Covid-karantänen ägnas nu åt att varva koll av resultaten i det amerikanska presidentvalet med att röja bland gamla papper härhemma.

Det kommer fram ditt och datt. Det här är ett gammalt vykort från klosterkyrkan Santa Maria de Montserrat, uppe i Kataloniens berg strax utanför Barcelona. Den här Maria-med-Jesusbarnet kallas La Moreneta. Detta katalonska namn betyder ”den lilla svarta” eller ”den lilla mörkhyade”.

En gammal skulptur i trä, troligen tillverkad under 1200- eller 1300-talet. Att den är svart beror tydligen på att den mörknat med åren, men sen har man också under olika tider hjälpt till med svart färg.

Vykortet är från när jag var 17 år och var med en grupp svenska ungdomar på fransk språkkurs i Perpignan.

Vi gjorde bl.a. en utflykt till Barcelona och bodde på hotell. En dag blev det bussutflykt till Montserrat, en annan dag fick dom som ville gå på tjurfäktning. Det ville dom flesta. Men inte jag, förstås. Att se män plåga och till slut döda en tjur under publikens jubel tilltalade mig inte det minsta. Tvärtom. Vi som inte ville titta på djurplågeri och se blodet flyta på arenan fick göra en tur med färja ut till en ö där det fanns en fyr. Det var mer i min smak. Minns varken vad ön eller fyren hette och hittar inga egna bilder därifrån.

Och jag gräver vidare och bryter då och då av med att kolla USA-valet via CNN. Fortfarande inte klart.

2 reaktioner på ”La Moreneta

 1. Aleksandr Sergejevitj november 4, 2020 / 8:21 e m

  När jag öppnade bloggsidan och såg bilden, trodde jag först att det var en ungflicksversion av Gabrielle själv med pagefrisyr som betraktade den Svarta Madonnan. Insåg förstås när jag läste om vykortet att det måste röra sej om en korgosse med fina ansiktsdrag.

  Det må vara att Santa Maria de Montserrats Madonna fått sin svarta färg p g a hög ålder. Men andra teorier finns. I själva verket finns det, spridda över hela Europa, flera hundra Svarta Madonnor från högmedeltiden, i form av målningar och skulpturer. Dom flesta i kyrkor, några på muséer. Den kultiskt betydelsefullaste är nog den i polska Częstochowa.

  Vissa vetenskapsmän tror att den svarta färgen har förkristna konnotationer och går tillbaka på uråldriga fruktbarhetsriter, där den svarta färgen syftar på jordbruksmarkens fruktsamma mylla.

  Jag har själv sett ett par av dom mest kända franska Svarta Madonnorna i Chartres och Puy-de-Velays katedraler. T o m i Sverige finnas det (av mej osedda) Madonnor skulpterade i svart sten i resp. Lunds Domkyrkas krypta och bohusländska Skees kyrka.

  Detta skrivs vid åttatiden på kvällen dagen efter presidentvalet. Fortfarande ovisst om vi får anledning eller inte att utbrista: ”Siden, sammet, trasa, lump. Du är ute Donald Trump!”

  Gilla

  • Gabrielle november 7, 2020 / 12:15 e m

   Tack för kommentaren. Ja, jag kollade på Wikipedia sen och där skriver man att det finns 400-500 svarta Maria-bilder i Europa. Intressant med dom olika förklaringar som förekommer.
   Lustigt att du först tänkte att korgossen kunde vara jag som ung. Skulle nästan kunna stämma: den sommaren var jag pojkklippt. Kort i nacken, mycket lugg.
   Presidentvalet, ja. Oj vad segt det blev. Helt rätt beslut att inte sitta uppe hela valnatten. Nu ser ju det hela betydligt bättre ut än då.
   Heja Biden! Hoppas han ska kunna ”make USA decent again”.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.