11 november

Ja, det är en speciell dag för många i Europa. Klockan 11 den 11 november 1918 undertecknades vapenstilleståndet i Första världskriget av företrädare för den s.k. ententen och för Tyskland. Förhandlingarna mellan parterna och undertecknandet skedde i en tågvagn parkerad i Compiègneskogen i Picardie i norra Frankrike.

För mig känns Första världskriget väldigt avlägset. Men i Frankrike kallas det ju La Grande Guerre, Det Stora Kriget. Att man valde just 11 november för undertecknandet av stilleståndet var för att det är Sankt Martins dag, Frankrikes skyddshelgon.

En höst var jag i Tours den 11 november och fick då se franska trupper paradera genom stan, och som jag minns det var det även amerikanska trupper med. Och så sjöngs och spelades Marseljäsen och även USA:s nationalsång, the Star-Spangled Banner.

Fred i La Grande Guerre blev det ju inte riktigt förrän fredsavtalet mellan parterna var signerat i Versailles den 28 juni 1919.

Foto: Lida, Pixels

I dag har man säkerligen firat stilleståndsdagen, Jour de l’ Armistice, genom att lägga ner kransar vid minnesmärken och ringa i kyrkklockorna på många ställen runt om i Frankrike.

Större manifestationer och festligheter får ju tonas ned pga pandemin. Inga stora åthävor. I Melbourne brukar man ordna en veteranernas parad den 11 november, och små vallmo (i papper) finns att pryda rockslaget med. Dagen brukar kallas Remembrance Day. Och på väg in mot innerstan ligger det s.k. Shrine of Remembrance. Byggnaden uppfördes för ”att hedra män och kvinnor i Victoria som tjänade under första världskriget, men fungerar nu som ett minnesmärke för alla australier som har tjänat i något krig” som man skriver på Wikipedia. Läs mer här.

Kvällen före 11 november är Mårtens afton och då äter man enligt traditionen svartsoppa och stekt gås – inte i Melbourne antar jag, men här i landet. Kanske särskilt i Skåne. Efter vad jag minns har jag bara varit med på gåsmiddag en enda gång. I tonåren fick jag följa med föräldrarna på en sån middag på officersmässen vid F15, flygflottiljen som låg i Söderhamn. Minns inte vad jag tyckte om svartsoppan. Gissar att jag tyckte det var lite äckligt med tanke på gåsblodet. Inkonsekvent förstås: blodpudding åt jag ju med god aptit under dom där åren, i alla fall om den var lite hårdstekt och hemlagad lingonsylt serverades till.

Slut på dagens mat- och historielektion.

4 reaktioner på ”11 november

 1. Aleksandr Sergejevitj november 11, 2020 / 5:43 e m

  Anknytande till de du skriver om iakttagandet av ‘Remembrance Day’ i Australien, finner jag anledning att påminna om den här sången, skriven av en skotte som emigrerade till Australien. Borde vara anbefalld till läsning/avlyssnande i alla länders historieundervisning:

  Gilla

  • Gabrielle november 12, 2020 / 6:12 e m

   Vilken bildskatt i den filmen! Intressant. Tack för länken. Så har jag inte hört – och sett – Waltzing Matilda tidigare.

   Gilla

 2. Lillan i Cornwall november 12, 2020 / 10:08 e m

  Jag berors väldigt av Shane MacGowans känslofulla framforande av sången.

  Gillad av 1 person

  • Gabrielle november 12, 2020 / 10:48 e m

   Ja, håller med. Det långsamma tempot och tyngden i framförandet gör mig också berörd.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.