Tidsresa

Jag har alltid läst mycket, och nu den här tiden med mycket vara-hemma-vistelse blir det ännu mer. Har just läst en bok av Klas Östergren och funderar på att sätta igång med ”Renegater”, hans senaste, om ett tag. Nu har jag läst ”I en skog av sumak”, en roman om några skolungdomar i Stockholm på 70-talet. Dom är inne mot slutet av sin skoltid. Kenneth heter huvudpersonen och berättelsen sker i jag-form. Det är mycket tidsanda i skildringen. Och en hel del igenkännande även om bokens Kenneth är yngre än jag var på tidigt 70-tal.

En ny kille har just börjat i klassen, en kille som är annorlunda på flera sätt. Beter sig annorlunda, klär sig annorlunda. Är lite av en gåta. På en buss på väg hem till förorten från city råkar Kenneth höra en tjej i klassen i samtal med sin mamma säga ”Jag tycker om Buddhas eldspredikan”, något som hon hört om från den här nya killen, som hon är fascinerad av. Han hade inför hela klassen talat om Buddha. Flickans mamma tittar smått imponerad på sin dotter.

Flickan ser inte att Kenneth är med på bussen. Han tycker det är lite pinsamt och dumt att hon sa så där. Han går t.o.m. av en hållplats tidigare för att inte riskera att stöta ihop med henne och göra henne generad. Sen står det:
”Samtidigt blev jag på ett märkligt sätt medveten om att jag en dag skulle kunna ändra mig, få en annan uppfattning, mindre dömande, kanske rentav positiv, både till spridandet av informationen i sig men även till sådana exempel på skamlöshet eller åtminstone ”inlåning av tankegods” som hon gjort sig skyldig till. Det behövde inte nödvändigtvis tyda på osjälvständighet eller brist på fantasi. Det kunde lika gärna vittna om den styrka som finns i öppenhet och uppriktigt intresse. Ett bland många uttryck för tillgivenhet.”

Så där skriver han, Klas Östergren. Och jag tycker om det. Vilken bra författare han är när man kan smaka på stycken och ord som det här! ”I en skog av sumak” kom 2017. Så där är det genom hela boken: Kenneth funderar över det som händer och han funderar över sig själv och andra, det är antydningar, det knappt gripbara, känslor, blickar, vad man sagt, vad man inte sa, vad man kanske kunnat göra annorlunda, hur man förändras.

Ett citat av Paul McCartney inleder boken:
”And if I say I really knew you well
what would your answer be.
If you were here today.”

6 reaktioner på ”Tidsresa

 1. Aleksandr Sergejevitj december 6, 2020 / 11:59 f m

  I stället för att kommentera förträfflige Klas Östergrens författarskap, skulle jag den här gången vilja hylla Gabrielle i hennes egenskap av trägen läsare, ständigt beredd att förse sina ‘följare’ med tips om goda böcker. Gör detta med en bild som jag hittade i tyska ‘Berliner Zeitung’ och fann underbar:

  https://berliner-zeitung.imgix.net/2020/12/5/51fab1df-12b6-4d1e-ad0c-db0da1c110c7.jpeg?rect=0%2C337%2C4897%2C2755&w=1024&auto=format

  Bilden är signerad: Foto: imago images/fStop Images

  Gilla

  • Gabrielle december 6, 2020 / 12:58 e m

   Tack! Väldigt fin bild. Så där känner jag mig…. 🙂

   Gilla

  • Gabrielle december 8, 2020 / 12:53 e m

   Tack! Har inte alls kommit så långt in i boken än men det här blir ju en bra hjälp.
   Så här i början av boken funderar jag en del på vad jag kommer ihåg egentligen av nr 2 i trilogin. Har ju läst både den och nr 1 förstås men det var flera år sen och har glömt det mesta…

   Gilla

   • Lennart Erling december 8, 2020 / 1:08 e m

    Det är ett problem du inte är ensam om… Av det skälet läste jag om Gentlemen och Gangsters tidigare i höst och insåg hur mycket jag glömt…

    Gilla

    • Gabrielle december 8, 2020 / 2:54 e m

     Vilket projekt… Tjocka böcker! Suck. Men det är kanske bra att göra så. Kanske i varje fall skumma igenom dom tidigare, innan jag går alltför djupt in i ”Renegater”.

     Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.