Tak igen

Tak är lite av favoritmotiv i bloggen, liksom även bojar vintertid (dvs utan vidhängande flytetyg). Den här bilden tog jag i oktober 2017, trädkronorna längre bort börjar skifta i höstfärger. Stomatolskylten är ett välkänt inslag i stadsbilden. Skylten, som är Sveriges första rörliga ljusreklam, sattes först upp på gamla Katarinahissen 1909.

När hissen sen skulle rivas och Slussens trafiklösning byggas (invigdes 1935) flyttades reklamen till ett tak vid Klevgränd. Wikipedia skriver om Stomatolskylten här. Bilden till vänster nedan är gamla Katarinahissen på ett foto från 1896. Stockholmskällan skriver: ”Den första Katarinahissen invigdes den 19 mars år 1883 och resan upp tog 45 sekunder. Hissen hade ett 35 meter högt hisstorn med två hisskorgar som rymde 12 personer plus konduktören. Den senare medföljde på resan och så förblev det genom decennierna. Biljetterna var av strävt papper med taggig kant.”
Till höger ser man Stomatolreklamen uppsatt och den bilden är från 1933. (Foto: Cronquist, Gustaf W:son, Stockholmskällan Fotonummer CRD 369). Hittade en sida till med material om gamla Katarinahissen här.

Och som vanligt när man skriver om Sverige under sent 1800-tal tänker jag på Anna, min morfars mor. Hon och dottern Cissi reste genom Stockholm på vägen hem till Linköping en sensommardag i början av 1890-talet. Anna och Cissi hade först varit hos Annas moster Emma Wahlman i Hedemora och sedan gjort ett besök på fädernegården Nordanäng i Delsbo. Med båt och tåg åkte de sedan till Hudiksvall och därifrån med ångbåt till Stockholm. Där hade de ett par timmars uppehåll innan kanalbåten Trafik skulle lägga ut från Riddarholmskajen och föra dem till Linköping. Släktingen Kristina Norell visade dem runt i stan.

Så här berättar jag i boken ”En flicka som heter Anna”:
”När båten lade till vid Skeppsbron en vacker augustimorgon möttes de på kajen av Kristina Norell, en släkting till Lotta och Helfrid, som bodde i Stockholm. Helfrid hade telegraferat till henne om att Anna och Cissi skulle komma. Kristina tog med dem i droska över till Riddarholmen där kanalbåten Trafik låg.
De fick visa upp sin biljett, och bagaget togs om hand och fördes till deras hytt. Båten skulle inte avgå förrän sent på eftermiddagen, och de hade flera timmar på sig i huvudstaden.
De började med att gå till Tysta Marie på Regeringsgatan och äta en bastant frukost.
Cissi såg sig förtjust omkring på allt liv och rörelse i den stora staden. Med Kristina som ciceron hann de promenera i Gamla stan, ta en tur i ångspårvagn, åka upp i Katarinahissen och titta ut över Stockholms öar och vatten, innan det var dags att gå till båten.”

Vill du veta mer om Anna Härdelin Hjelmström och hennes liv kan du skaffa boken ”En flicka som heter Anna”. Den finns fortfarande i lager och går att beställa direkt från mig. Hur man gör beskrivs i min andra blogg Arundo här.

2 reaktioner på ”Tak igen

 1. Aleksandr Sergejevitj mars 24, 2021 / 12:44 e m

  Vi bugar och tackar för den trevliga historiska tillbakablicken, inklusive skildringen av dagen då Kristina, Anna och Cissi tog Katarinahissen upp till Söders höjder och därifrån i Arvid Falks efterföljd (jfr kap. 1 i bloggaktuella ‘Röda Rummet’) njöt av utsikten.

  Det var ett lustigt sammanträffande (?) att samma dag som du skrev om Katarinahissen läsa i lokaltidningen mitti.se om att skylten just nu ser sej om efter en granne:

  https://www.mitti.se/nyheter/stomatolskylten-letar-efter-en-ny-partner/repuch!micTh24mG88SDzyU03slNQ/

  Här är den i artikeln omnämnda rätt så fyndiga Facebook-inviten:

  Gilla

  • Gabrielle mars 25, 2021 / 4:32 e m

   Tack för det. Det var lustigt, inte visste jag att Stomatolskylten var aktuell nu när jag la ut en några år gammal bild. Trevlig annons där hos Facebook.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.