Stallmästaregården

Nääää, usch! Nu är arkitekten Gert Wingårdh igång igen med förslag till en modernistisk tillbyggnad till den byggnadsminnesförklarade Stallmästaregården. Här har varit värdshus sen 1600-talet, och dom gamla byggnaderna får alltså enligt lag inte förvanskas så att dom mister sin karaktär. Bilderna visar hur värdshuset ser ut i dag. Den bortre byggnaden på första bilden är hotell och har tillkommit på senare år. Vet inte när. Och vem som ritade den vet jag inte, men gissar att det inte var Wingårdh.

En stooooor tillbyggnad med grön plåtfasad tycker Wingårdh är snyggt och att den passar ihop med Stallmästaregården. Han ritar in den bortom hotellbyggnaden.
Kommentar dec 2021: Nej, fel av mig. Plåtschabraket ritas in åt andra hållet, bakom tingshuset och mot järnvägen.
Läs artikeln ”Säg nej till Wingårdhs giftgröna skapelse” i SvD här. Bild på den föreslagna tillbyggnaden finns i artikeln. Hoppas länken funkar.

Tycker du att den gröna tillbyggnaden i plåt är fin och att den passar ihop bra med dom här gamla byggnaderna?

Man fortsätter att anlita Wingårdh. Han är väl vår stora kändisarkitekt. Han har ju faktiskt ritat snygga byggnader också, t.ex. Aula Medica som finns med på bild här. Den av hans arkitektkontor utformade tillbyggnaden till Liljevalchs konsthall har däremot nyligen utnämnts till 2020 års fulaste nybygge. Jag skrev om den här. Väldigt misslyckad tycker jag.

Mitt emot värdshuset ligger det här gamla tingshuset.

Och så finns det ett litet lusthus där det var fint dukat. Ett glas vitt vin och t.ex. en Toast Skagen kan man kanske njuta av här medan man gläds åt utsikten över Brunnsviken.

5 reaktioner på ”Stallmästaregården

 1. Bert Bodin april 11, 2021 / 9:19 f m

  Förstår dina farhågor. Dagens arkitekter verkar ofta vara utbildade i en bunker eller hangar.

  Till försvar mot Stallmästargårdens tillbyggnad får väl räknas att den i alla fall verkar ha lite böjda linjer. Sedan kunde man väl satsa på utsidans material. Grön plåt tillhör militära förråd.

  Varför inte trä?

  Gillad av 1 person

  • Gabrielle april 11, 2021 / 12:01 e m

   Ja, håller med. Böjda linjer och inte särskilt hög. Trä vore klart bättre. Men Wingårdh är en betong- och plåtman.

   Gillad av 1 person

 2. Toola Gabrielle Björnstrand april 11, 2021 / 2:49 e m

  Tycker ändå inte den ser så farlig ut, men invänder som du mot materialet. Det är ändå mitt absolut närområde, praktiskt taget det första jag passerar på väg ut i parken. Dock nöjd med att det är lågt och har rytmiska linjer. Hans hus vid Liljevalchs verkar helt förfärligt. Detta är alltså vådan av en arkitekt sitter i TV jämt och samt. Man undrar om de ens utlyste en arkitekttävling till den där platsen vid LIljevalchs? En skam.

  Gillad av 1 person

  • Toola Gabrielle Björnstrand april 11, 2021 / 2:51 e m

   PS Hoppas också att de på allvar behåller det fina pilträdet intill huset. Men det kan man ju djupt undra över när det står så nära en yttervägg. Om inte måtte fan ta dem !

   Gillad av 1 person

  • Gabrielle april 11, 2021 / 4:09 e m

   Tack för kommentaren, även PS:et. Håller med: byggnaden verkar i varje fall inte väldigt hög och den är inte utformad som en ren låda. Mjuka linjer m.m. Men materialet plåt är stelt och okänsligt. Att Wingårdh säger att han inspirerats av koppartälten tycker jag är rent nys. Koppartälten har ju en dekor som förtar eller i varje fall mjukar upp den där stelheten. Vad gäller träden står det i ”Mitt i Vasastan” att man ska ta ner två skyddsvärda träd. Det är som vanligt så att man inte fattar vad träd betyder för människor. Är fortfarande arg för att man tog ner alla stora fina träd på Odenplan. Förlåter dom aldrig!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.