Även i Vasastan

Nere i Kungsan blommar körsbärsträden. Men så långt behöver jag inte gå. Även här i Vasastan finns det träd som blommar. Mer än halva april har gått. Som vanligt rullar den här månaden på alldeles för snabbt. Sen när vi är inne i maj ramlar vi liksom raskt in i sommaren och sen… Ja, du vet.

Jag läser förresten Knausgårds årstidsböcker nu, skrivna först till hans ofödda dotter (familjens fjärde barn), sen till flickan som mycket liten. Jag bryr mig inte om ordningen. Läste nog ”Om hösten” när den kom 2015 och nu har jag läst ”Om våren” och håller på med ”Om vintern”. Intressant fängslande läsning som det ju brukar vara med Knausgård. Han varvar texter om saker, företeelser, väder och vind och människor med funderingar om livet och om lite ditt och datt. Aldrig tråkigt. Men ganska långsam läsning är det. Eftertänksam.

Kanske hinner jag med ”Om sommaren” också innan jag kan lägga rabarber på ”Morgonstjärnan”, den senast utkomna av Knausgårds böcker. Boken är upptagen just nu, och med sina 666 sidor tar den ju ett tag att läsa. Knausgård läser man ju inte fort, som sagt.

Den första bok jag läste av Knausgård var ”En tid för allt”, tjock bok även den. En märklig historia med bibliska berättelser som verkar utspela sig i Norge. Väldigt fascinerande. Bloggade lite om den i inlägget Allt lefvande förgås här (2009). Om jag minns rätt börjar den med ett långt avsnitt om änglar.

Sen läste jag ”Min kamp” 1-6. Jag läser Knausgård med viss urskillnad får man nog säga: I en av delarna av ”Min kamp” finns en lång analys av en dikt av Celan. Mödosam läsning, tyckte jag, och jag skummade nog igenom avsnittet. Ett annat avsnitt handlade om Hitler, som jag tyckte nästan kändes stötande. Gillade det inte. Det blev en del diskussion sen om just den här texten om Hitler. Vissa hävdade att det var lysande litteratur men att det var stora brister i källkritiken.

Ser nu att jag gjorde ett längre inlägg om Knausgård våren 2014 när jag höll på med ”Min kamp” 6. Inlägget Läsa i balans finns här.

En reaktion på ”Även i Vasastan

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.