Spelaren

Nej, det handlar inte om roulette eller spel på hästar utan jag tänker på spelaren jag har inne i skallen. Den väljer musik – klassiskt, låtar, melodislingor osv – utan att jag gör nåt. Ibland är det inte musik ens utan ett uttryck eller citat som snurrar där.

Igår gick jag omkring med en låt där texten börjar så här:
”Det började som en skakning på nedre däck.
Det fyllde oss väl mer med häpnad än med skräck.”
Mikael Wiehes ”Titanic” (länk nedan).

Kanske kom det igång efter att jag läst nån skribent använda just den där första meningen om känslan i början av mars 2020 – ”en skakning på nedre däck”. Pandemin hade börjat då men vi anade inte alls vad vi hade framför oss. Smittan spred sig ju alltmer. Allting blev vara värre och värre. En mening från min bok ”En flicka som heter Anna” dyker upp i skallen nu: ”Smittan spred sig som en ondsint vind över Dellenbygden”. Den gången handlade det inte om Covid-19 utan om difteri och scharlakansfeber. Fyra av Annas småsyskon dog. Man klarade inte såna sjukdomar den tiden på 1800-talet. Just den där meningen kom upp när jag satt på bussen på väg nånstans minns jag. Jag hittade ett gammalt kvitto i handväskan som jag skrev ner den på.
Men tillbaka till ”spelaren”:

I dag vaknar jag med en helt annan låt/bit i skallen: ”Goggles” av Nils Ferlin. Tonsatt av Olle Adolphsson. Så här lyder texten:

”Det tar ni fel, min fru,
att det var för snobberi
jag köpte mina goggles
— nej, kloka lilla ni.

Men nätterna de vita
och dagarna de gula
de lekte mina ögon
så ruggiga och fula.

Då handlade jag dessa
hornbågade ni ser.
— En artighet min fru
emot sommaren och er!”

Varför i all sin dar poppar ”Goggles” upp så där? Hittar inte nån anledning eller association. Nåja, det kan ju vara roligt att bli överraskad själv.

”Goggles” finns med Olle Adolphsson (inte Sven-Bertil Taube, som jag skrev först) på Youtube här.
Mikael Wiehe ”Titanic” på Youtube här.

Avslutar med en bild från en strand nära Melbourne i januari för ett par år sen. Half Moon Bay.
Och vill du veta mer om boken ”En flicka som heter Anna” kan du läsa här.

2 reaktioner på ”Spelaren

 1. Aleksandr Sergejevitj april 23, 2021 / 6:24 e m

  Nån kan kanske tycka att du av en händelse råkat nämna Nils Ferlin och Mikael Wiehe i samma andetag. Jag menar att du gör det vägledd av en fin instinkt.

  Dom två har åtskilligt gemensamt, vartill hör förmågan att formulera sanningar med enkla ord av poetiskt skimmer – ord som då och då ger återklang i våra minnen som små stumpar vi skanderar eller gnolar.

  Ingen ifrågasätter idag Nils Ferlins plats på den svenska parnassen. Många av Mikael Wiehes sångtexter står som jag ser det på egna poetiska ben som ren läsupplevelse, även om deras huvudstyrka självfallet ligger i magin när dom smälter ihop med musik. (Jämför här mästaren Bob Dylan, vars främste tolkare (inte översättare!) till svenska MW ju är).

  I jämförelsen med Nils Ferlin är väl Wiehe den mer förtröstansfulle poeten, trots att han skarpsynt iakttar eländet i världen och i våra personliga liv. ’Titanic’ fanns på sin tid på samma LP som en sång med dom här avslutande raderna:

  Spräng dom band och bojor
  som vill binda dej
  Dom döda
  vågar inte längre hindra dej
  Stjärnorna på himlen står oss bi
  Vågorna ska samma väg som vi
  Vi styr iväg emot en annan strand
  Sakta lägger båten ut från land

  Låt oss i Covid 19-tider göra dom till våra egna när vi lägger ut från den verkliga eller tänkta strand som på din blogg representeras av det vackra fotot från Australien.

  Gilla

  • Gabrielle april 24, 2021 / 3:24 e m

   Tack för kommentaren. Intressant tanke med en sorts frändskap mellan Mikael Wiehe och Nils Ferlin, förstår hur du menar. Och tack för Wiehe-citatet med ”Sakta lägger båten ut från land”. Känner ju väl igen den. Och så lägger vi så småningom hela det här Covid-19-eländet bakom oss.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.