Det blev 1 maj

En ganska sval och molnig 1 maj. Inte läge att sitta ute och läsa. Tog en promenad i mina kvarter och fångade en välkänd utsikt från Observatoriekullen. Lustigt nog såg jag flera grupper av människor som hade picknick på gräset, trots det inte direkt varma vädret. Påminde lite om hur det brukar se ut i St Kilda Botanical Gardens (strax utanför Melbourne) där det ofta sitter folk lite överallt på gräset och har picknick.

En bit härifrån, vid Norra Bantorget, pågick tydligen demonstration mot coronarestriktionerna. Jag märkte inte av det annat än genom ljudet från sirenerna på polisbilar som nog var på väg dit. Tänker att dom som demonstrerar är idioter och korkskallar som håller på så där. Inte minst nu när det ändå finns ett hopp om bättre tider för oss allihop.

I övrigt läser jag Karl Ove Knausgård. Har alldeles nyligen läst ut hans senaste bok, ”Morgonstjärnan”, en fantastisk läsupplevelse. Nu läser jag en av hans årstidsböcker: ”Sommaren”. Iakttagelser, dagboksanteckningar varvat med långa avsnitt av funderingar. Tankeväckande och fängslande.

Nånstans i ”Sommaren” har han ett långt sånt där avsnitt med funderingar och skriver bl.a. : ”Alla problem uppstår i relation till andra människor och om man minimerar relationerna till andra minimerar man också problemen. Men eftersom människan i grunden är en social varelse och går under utan kontakt med andra kan relationerna inte bara klippas av, de måste ersättas med något annat, och få saker ersätter närvaron av andra människor på ett mer tillfredsställande sätt än skrivande, samtidigt som det ursäktar det antisociala beteendet, för alla vet att en som skriver har stort behov av att vara ensam.”

Tänkvärt. Kan det vara så att vi haft färre problem under det gångna året genom att vi tvingats vara mindre sociala? Alla dess restriktioner och regler om hur vi skulle bete oss för att ”flatten the curve”. Bära mask, tvätta händerna, hålla avstånd, undvika att åka kollektivt osv. ”Social distansering” – det var det vi skulle hålla på med.

Och så när det gäller Knausgård inställningen till skrivandet som en verkligt ovärderlig del i hans liv. Det verkar smälla högre än det mesta annat. I nån av delarna av Min kamp (minns inte vilken) skriver han om ett tillfälle då han kände hur omvälvande och starkt det var att han lyckats fånga något i skrift så det kändes helt sant för honom (han skrev inte vad det handlade om). Och det verkar slå det mesta han varit med om. Jag förstod det nog inte riktigt. Och jag minns att när jag läste det där för ett par år sen tänkte jag att för mig har funnits händelser i livet som helt klart gjort starkare intryck än det skrivna ordet. Till exempel när jag födde mina barn. Även andra tillfällen där det gällt liv och död har varit mycket starkare för mig än upplevelser i skrivandet. Men nåja, så är jag ju ingen författare som Knausgård. Och så är det ju ”skillnad på olika”, som dom sa i Hälsingland.

4 reaktioner på ”Det blev 1 maj

 1. Aleksandr Sergejevitj maj 2, 2021 / 2:36 e m

  Allra först: Ett tack för det fina fotot/årstidsrapporten från det du beskriver som ”en välkänd utsikt”. Som brottslingen till platsen för dådet, återvänder vi under årscykeln till våra mest älskade observationspunkter. Det är så djup förankring i en hembygd uppstår!

  Knausgård. Han är en som jag bara läst ’runt’ med hjälp av recensioner, essätexter och TV-program. Nyfikenheten växer i takt med tiden – senast ditt vittnesbörd och en nästan halvtimmeslång intervju på SVT Play, mästerligt genomförd av Jessica Gedin och med den intervjuade hundraprocentigt närvarande och generöst delande med sej.

  Jag tyckte mycket om hans ord du citerar om relationerna med medmänniskorna som riskfyllda men omistliga för oss som sociala varelser, och om skrivandet som ett sätt att upprätthålla dom under fritt vald eller påtvingad kontaktlöshet. En sån skrivande aktivitet utövar du ju med framgång på nästan daglig basis på din blogg oss läsare till fromma. Be proud!

  Tycker mej också förstå upplevelsen av nåt omvälvande och näst intill mirakulöst som den rikt begåvade kan uppleva efter ett lyckosamt genomfört men all kraft krävande skaparrus. Om nåt sånt har åtskilliga män och kvinnor vittnat, ibland med tillägget att dom i processen mindre
  känt sej som verkets upphov, än som ett medium som ’hämtat ner’ nåt i idévärlden redan färdigproducerat.

  Och detta är ju inte sånt som utspelat sej i fantasin, utan i vederbörandes verkliga jordiska existens. Kanske kan situationen rentav, med alla reservationer, liknas vid framfödandet av ett nytt liv. I dom lyckligase fallen ett som historien efteråt tillförsäkrar livskraft och inflytande genom århundraden.

  Gilla

  • Gabrielle maj 3, 2021 / 10:31 f m

   Tack för det. Ja, det är sant: bloggandet är en social verksamhet fast den sker i ensamhet vid datorn. Om jag inte emellanåt fick bevis på att nån läser skulle jag nog sluta. Vill nog inte vara ”en ropandes röst i öknen”.

   Och vill du läsa Knausgård har du verkligen mycket att välja på. ”En tid för allt” var den första jag läste: berättelser inspirerade av bibeln men där allt sker i Norge, i Knausgårds gamla hemtrakter tror jag. Det var den boken som gjorde att jag fastnade för honom och sen läste alla sex delarna av ”Min kamp” (fast vissa avsnitt ögnade jag bara, en lång analys av en dikt av Celan t.ex. orkade jag inte riktigt med) och nu hans senaste ”Morgonstjärnan”. Och nu håller jag på med hans ”årstidsböcker”.

   Gilla

 2. Bert Bodin maj 4, 2021 / 9:14 f m

  När min sambo arbetade på universitetet i Reykjavik 1992, umgicks vi med Knausgård. Han var också där med sin dåvarande flickvän.

  Inte kunde jag tro att den då lite blyge och tillbakadragne (men trevlige) yngling skulle bli stor författare en dag.

  Vi tappade kontakten i massor av år, men så var han i Luleå för några år sedan. Vi fick en trevlig kväll på en hotellbar, och han var inte ett dugg blyg. 😊

  Gilla

  • Gabrielle maj 4, 2021 / 9:52 f m

   Trevligt minne, förstår jag. Blir lite ”avis”. 🙂

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.