Ord ord ord

Vi hyr garageplats en liten bit hemifrån. När garaget en dag skulle städas genom spolning av golven satte man upp lappar här och var där bilägarna ombads att helst tomställa platsen så skulle städningen funka bättre. Tomställa? Hm… aldrig hört och i SAOL finns inte ordet med. Sen ser jag att det förekommer i samband med fastigheter, t.ex. ”Folksam tomställer och bygger om huvudkontoret” eller att Fastighetskontoret fattar beslut om att tomställa vissa lokaler för att eventuellt besluta om rivning sen.

Men vad är det för ord? Betydelsen av ordet är ju tömma, evakuera. Tomställa … jag tycker det låter dumt. Kommer att tänka på andra fåniga ord, som när man ropade ut i högtalarna på ett varuhus att varuhuset stänger om 5 min och sa ”Vi önskar er ett gott köpavslut”. Det dom menar är: ”Vi stänger. Det är slut! Gå hem!”, fast det hade väl varit för burdust, antar jag.

Och sen ordet amma. För mig betyder verbet amma ge bröstet, ge bröstmjölk, ge di. En mamma ammar sitt barn. Barnet kan inte amma, däremot kan det ammas. Senaste dagarna har det i DN skrivits artiklar om hur man låter tungbandsklippa riktigt små barn. I en av artiklarna läser jag bildtexten ””Benjamin, 15 veckor, har svårt att få till vakuum när han ammar …”.

Nåja, så där är det väl. Språket lever och förändras, det blir glidningar och förskjutningar och att hojta på språkvård i motvinden är väl inte lönt. På sidan Synonymer.se står ”suga bröstmjölk, dia” med som synonymer, ser jag nu. Så okejdå, Benjamin ammar. Jag inser att jag får sluta reta mig på sånt.

Sen kan man ju i samband med artiklarna om amning och tungbandsklippning fundera över hur beteenden i dag sprids som den värsta löpeld genom sociala medier, facebooksgrupper o.d. Men det är en annan historia.

11 reaktioner på ”Ord ord ord

 1. Lars Grahn juni 14, 2021 / 9:57 f m

  Den där andra historien är en rätt märklig historia…

  Gilla

  • Gabrielle juni 14, 2021 / 1:36 e m

   Ja, mycket märklig. Och faktiskt rätt skrämmande att så många kan dras med i det. Synd om dom små barnen!

   Gilla

 2. lenaikista juni 14, 2021 / 12:09 e m

  Jag irriterar mig på precis samma ord – m fl. Men det är OK, för jag är så fruktansvärt gammal. 😀
  Läste fortsättningen på artikeln om tungbandsklipp: Sen krävs ”aftercare”, när föräldrarna ska stretcha såret i bebisens mun, var fjärde timme, dygnet runt, i fyra veckor… Gärna komplettera med en kiropraktor eftersom musklerna behöver ”läras om” efter klippet…

  Gilla

  • Gabrielle juni 14, 2021 / 1:43 e m

   Ja, jag med: gammal! Och svenskan av i dag har sprungit förbi mig för länge sen.
   Tungbandshistorien är ruggig. Dom här föräldrarna vill ju säkerligen sina barn väl men så dras dom med i nåt som nästan liknar masshysteri. Sekt nämndes också. Kommer att tänka på ett annat beteende där små barn också utsätts för smärta fast av helt andra skäl: sedvänjan med omskärelse av små pojkar. Där är det ju religionen som ligger bakom. Hm…

   Gilla

   • lenaikista juni 14, 2021 / 5:12 e m

    Det är det som känns så trist: Alldeles säkert är det jättevälmenande föräldrar – o så kan det gå så fel. ”Vaccinkrigarna” i dokumentären värvade ju också oroliga småbarnsföräldrar på ett riktigt obehagligt sätt. 😦

    Gilla

    • Gabrielle juni 15, 2021 / 5:28 e m

     Nej, ”Vaccinkrigarna” såg jag inte. Men det där låter verkligen illa. Usch! Alla borde vilja stoppa spridningen av Covid-19. Och om man inte vill vaccinera sig för att man tänker att man nog inte blir sjuk borde man vaccinera sig för andras skull.
     Själv har jag just fått ”sprutt” 2 – Astra Zeneca – efter en lång och oviss väntan. Skönt nu att det är gjort.

     Gilla

     • lenaikista juni 16, 2021 / 5:59 f m

      Vaccinkrigarna var skrämmande, liksom hela konspirationsteoriandet, tycker jag. Vi är också färdigsprutade, känns bra.

      Gillad av 1 person

 3. Bert Bodin juni 15, 2021 / 9:45 e m

  Just det där med verbet ”amma” reagerade jag över hur det användes i något TV-program i vintras. Precis som du tänker jag . Ett barn kan inte amma.

  För någon månad sedan tyckte programledaren i ”Fråga doktorn” att folk skulle ta vara på vädret och gå ut i solen och gassa.

  Jag skrev till programmet med en kommentar om att solen gassar – ingen annan. Ingen respons.

  Samma användning hörde jag också i något radioinslag i våras.

  Hm!

  Gilla

  • Gabrielle juni 16, 2021 / 8:47 f m

   Tänker att unga journalister och medarbetare i radio o tv har gått i ”nya skolan” och aldrig lärt sig ordentligt. Det där att gå ut och gassa i solen har jag inte hört. Sitter man på en bänk och gassar i solen kan det stå några framför och bli dubbelt solbrända…. 🙂

   Gilla

 4. Margaretha juni 17, 2021 / 7:05 f m

  De flesta resonerar nog som Humpty Dumpty:

  When I use a word,’ Humpty Dumpty said in rather a scornful tone, ‘it means just what I choose it to mean — neither more nor less.’

  ’The question is,’ said Alice, ‘whether you can make words mean so many different things.’

  ’The question is,’ said Humpty Dumpty, ‘which is to be master — that’s all.
  Lewis Carroll, Through the Looking Glass

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.