Ord som styr tanken

Bild Julia Manning

I dag talar många om klimatförändringar (climate change) och menar då dom förhållanden som tidigare omtalades som global uppvärmning (global heating). Hur kommer det sig? Varför använder man ett annat begrepp nu?

Uttrycket climate change lanserades av den republikanske strategen Frank Luntz och var ett medvetet sätt att påverka hur människor tänker om det som håller på att ske – nej, jag menar är i full gång. Klimatförändringar låter ju inte alls lika farligt som global uppvärmning.

Vi har blivit lurade helt enkelt, enligt skribenten i bif artikel. Förnekarna av att global uppvärmning pågår har fått dig att tänka att det bara rör sig om förändringar av klimatet som kanske är naturliga, förändringar som kanske t.o.m. kan leda till bättre klimat här och var på jorden. Men redan nu dör människor i hettan – 300 i Kanada nyligen.

Alla borde sluta tala om klimatförändringar och istället säga global uppvärmning eftersom det är det det handlar om.

Artikeln har du här: This is why we should stop calling it climate change.

5 reaktioner på ”Ord som styr tanken

 1. Nils Sterner juli 7, 2021 / 1:53 e m

  Vi kan inte med säkert i alla avseenden fastställa vad som styr den globala (jordens) uppvärmningen. Fastställas kan att vi genom att öka industraliseringen med allt vad det innebär i form av transporter, utvinning av jordskorpans tillgångar, förädlande av dess materia skapar ett enormt energibehov och energi-(värme) utsläpp.
  Allt detta plus jordens ständiga befolkningsökning samt dess ökande välstånd, generellt sett, vad allt det innebär i form av fler resor, kors och tvärs, såväl kortare som längre, etc.., orkar inte gå på ytterligare om vårt eget framkallande av den globala uppvärmningen; däremot har vårt universum som vårt solsystem förmodligen en stor del i det som händer.

  Gilla

  • Gabrielle juli 8, 2021 / 5:19 e m

   Men nog är det så att övervägande delen av dom forskare världen över, som ägnar sig åt klimatfrågan och global uppvärmning, är överens om att det är mänsklig verksamhet som är orsaken till den skenande uppvärmningen. Sen är det klart att jordens plats i universum spelar in.

   Gilla

   • Nils sterner juli 9, 2021 / 1:36 f m

    Stoppa Diktaturer och befolkningstillväxt! Bara ett förslag…

    Gillad av 1 person

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.