Att bada i havet

Intressant artikel om badandets historia, badkläder m.m. i DN i dag: ”Så har badstrandens normer förändrats” (Hoppas länken funkar).

Man berättar bl.a. att överklassen började bada i havet omkring mitten av 1800-talet. ”Då började man bygga kallbadhus, medicinska inrättningar med inspiration från England. Detta var dock inget för gemene man. Att bada i havet ansågs länge tvärtom vara förenat med fara. Först hundra år senare, runt mitten av 1900-talet, slog badandet igenom stort” skriver man.

Mitten av 1900-talet? Är det sant? Jag skulle ha trott att det var mycket tidigare. Nåja, dom har väl belägg för uppgiften. Det handlar nog just om badvanorna hos gemene man. Jag vet ju att mina morföräldrar, föräldrar och morbröder var flitiga badare långt före 50-talet. Hur det var med farföräldrarna och fastrarna vet jag inte. Farmor fick som ung mycket svår reumatism så nåt badande ägnade hon sig nog inte åt.

Jag skrev ett inlägg om badande och badkläder för flera år sen: Badsommar. Den gamla röd-vit-randiga baddräkten som finns med på bild i det inlägget hänger som prydnad på en vägg i den gamla sommarstugan i Söderhamns skärgård. Nu får den vara med här igen, denna gång hängande på ett av dom stora stenblock som finns nära stugan.

4 reaktioner på ”Att bada i havet

 1. Toola Gabrielle Björnstrand juli 29, 2021 / 11:15 e m

  Jag vill genast ha den där randiga pjäsen, tror det är exakt vad man behöver i min ålder. Inget bikini-tjafs. Tror du vi kan återintroducera 1920-talets badmode?

  Gilla

  • Gabrielle juli 30, 2021 / 5:59 e m

   Hm..ja, det vore nåt det! Om jag hade två såna här randiga skulle du som gammal bloggkompis gärna ha fått en av dom.

   Gilla

 2. Toola Gabrielle Björnstrand augusti 1, 2021 / 11:43 f m

  Å, tack för den vänliga tanken!

  Gillad av 1 person

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.