Götheborg

Vi har fint besök i stan: Ostindiefararen Götheborg ligger vid Skeppsbron. Mycket tackel och tåg är det att hålla reda på.

Fartyget är en replik av en ostindiefarare med samma namn som förliste i Göteborg 1745. Bygget av den nya Götheborg påbörjades 1995, och man använde enbart dåtida material och metoder. Sjösättning skedde 2003. Lite senare fick hon fint besök ombord: då var nämligen min pappa, mina systrar och jag där, en ljuvligt varm och solig dag i juli 2005. Trevligt minne.

I dag fick vi inte gå ombord. Nåt var på gång för särskilt inbjudna. Men traska förbi, titta och beundra detta förnämligt fina fartyg gick bra.

När jag gick där på kajen tänkte jag förstås på min gamle anfader Lars Rolander (mitt efternamn kommer därifrån) som följde med Ostindiska Kompaniet till Kanton 1788-90. Kanske såg det fartyg han seglade med ut ungefär som det här. Han var i tjugoårsåldern och vad han hade för jobb ombord vet jag inte. Var han sjöman? Eller var han kanske betjänt till superkargören eller till nån annan med hög befattning ombord? Nån gång ska jag nog försöka ta reda på det. Och skriva om det i bloggen, förstås.

4 reaktioner på ”Götheborg

 1. Aleksandr Sergejevitj september 1, 2021 / 8:43 f m

  Den sjöfartshistoriskt obevandrade studsar kanske i Gabrielles text inför yrkesbetekningen ’superkargör’. Wikipedia rekommenderas i så fall som stillare av nyfikenheten.

  För egen del fick blogginlägget mej att gå till bokhyllan och ta ut min Månpocket med Gunnar Ekelöfs samlade dikter. År 1945 gav GE ut en av sina mest kända samlingar, ’Non serviam’ som innehåller en rad av hans oftast citerade dikter. Bland dessa finns en prosadikt som bär titeln ’Den Gamle Superkargören’. Det är en sjuttonhundratalspastisch med en formidabel lovsång till det festligt dukade bordets mat- och dryckesfröjder.

  För att bespara mej mödan att producera ett ’smakprov’ sökte jag på nätet med användande av titeln. Hade turen att hitta dikten citerad i sin helhet på en blogg för mer än tio år sen:

  http://thesuperhumancrew.blogspot.com/2008/06/superkargrens-middag.html

  Bon appétit! Och gutår!

  Gilla

  • Gabrielle september 2, 2021 / 11:28 f m

   Oj då så mycket gott han ska äta, den gamla superkargören. Orren kanske jag hoppar över men såsen låter god. Och så ”… getost du pays på grovsikt och ett litet vitt bergsvin”- det fastnar jag särskilt för. Gutår tillbaka!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.