Mellan broarna

Dom här bilderna är tagna på en”skärgårdsö” mitt i stan.

Jag var igår med en god vän på Årsta holmar dit man i augusti och september kan åka med en gratis färja från Tanto. Färjan går två dar i veckan varje heltimme.

Holmarna blev tillsammans med Årstaskogen naturreservat i januari 2018. Tidigare kom nån stockholmspolitiker med förslaget att öppna ett kasino på holmarna. Det blev inte av, klokt nog. Sen hade man funderingar på att bygga bro mellan holmarna och Södermalm men även det förslaget ratades till förmån för att ordna tillgång till öarna med färjan. På det viset kan man värna naturen och djurlivet på holmarna och se till att slitaget inte blir för stort.

Fint, vackert, omväxlande och lite sällsamt att vandra på dessa tre holmar – Alholmen, Bergsholmen och Lillholmen – som tidigare var separata öar men nu är förbundna med små broar.

Man glömmer inte bort att storstaden är nära: Då och då dundrar fjärrtåg eller pendeltåg fram på broarna ovanför. Ofta har man också utblick mot Marievik, ett nybyggt område som tydligen hör till stadsdelen Liljeholmen.

Huset på första bilden är från 1740-talet. Där har varit sommarställe under vissa tider, sedan bostad åt en familj som odlade grönsaker som dom sålde på Kornhamnstorg. I dag finns där annan verksamhet.

Naturen på holmarna är omväxlande. Här finns ängsmark, mycket lövträd, gamla fruktträd, skogsmark med tallar och blommande ljung, bergknaggar m.m. För inte så länge sen gick det får på ön. I dag kan man få se rådjur och bäver där, men det enda djurliv vi såg var hägern på bilden ovan. Klicka på bilden om du vill se hägern lite större.

Lämningar från tidigare verksamhet på Alholmen. Kanske grund till växthus?

Man hittar mycket på webben om Årsta Holmar.
Läs t.ex. hos Lena i Kista: ”Om Årsta Holmar och dem som bodde där” här. Eller en artikel i Mitt i: ”Årsta Holmar var deras trädgård” här. En fin bild på gården har du här (så där nära var inte jag). Information om färjan har du t.ex. här.

6 reaktioner på ”Mellan broarna

 1. Aleksandr Sergejevitj september 9, 2021 / 5:56 e m

  Vilken fin bild du tog av hägern mot strandgrönskan!

  Jag letar och letar i minne och i bokhyllor, men hittar inte den korta dikt som som en av våra kända poeter (men vem?) skrev om Årsta Holmar. Den är en lakonisk reflexion över alla dom tågpassagerare på väg mot Stockholm C som genom åren måste ha sett ner över holmarna från tågkupén och tänkt ” … Att bo där.”

  Du nämner i förbifarten dom som verkligen bodde där. Om trädgårdsmästaren som sålde sina produkter på Kornhamnstorg berättar Per Anders Fogelströms i sin bok ’Tanto. En utmark’, som jag har i min ägo. Han hette Emil Johansson och sitter på en bild i boken i sin eka med åror i händerna och slokhatt på huvudet. Hans son, som föddes på holmarna och växte upp med fem syskon, berättar i en intervju att familjen odlade potatis, vete och råg på Bergsholmen = Tallholmen. Man höll även grisar och höns, och på Lillholmen = Betesholmen betade om somrarna kor. Modern gjorde smör och ost.

  Fadern stannade i det längsta på ön som änkling. På 1940- och 50-talen fick hans barn tillstånd att gå ut på järnvägsbron för att kasta ner matpaket, när det var vinter och menföre, dvs när isen varken bar eller brast.

  Nära brofästet på Södermalmssidan låg på den tiden och ända fram till mitten av 60-talet Tanto Sockerbruk med fabriksbyggnader och arbetarbostäder. Ses här på en bild tagen från järnvägsbron:

  https://stockholmskallan.stockholm.se/post/23248

  Gilla

  • Gabrielle september 11, 2021 / 10:33 f m

   Tack. Intressant. Visste inte att Fogelström skrivit om detta. Och namnet Sockerbruksgränd la jag märke till när jag tog mig till Tanto. Inga som helst kunskaper om – eller minnen för den delen – från denna verksamhet. Vilken stor byggnad! Kom sällan till Stockholm förr och dom enda platser jag kände till var en del av Kungsholmen (morföräldrarna bodde där) och så Kungsgatan och Operan.

   Gilla

 2. Aleksandr Sergejevitj september 11, 2021 / 4:15 e m

  Du skriver om en upptäckt gatuskylt. Möjligen såg du också på vägen till eller från holmarna den här:

  https://m.facebook.com/nt/screen/?params=%7B%22note_id%22%3A1058947364565114%7D&path=%2Fnotes%2Fnote%2F&refsrc=deprecated&_rdr

  Som framgår, påminner skylten om Tantos intressanta anknytning till Stockholms romska historia och i sammanhanget till en stark kvinna. Stockholmskällan har mer material om saken här:

  https://stockholmskallan.stockholm.se/post/33316

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.