Lördagspromenad

I lördags trotsade jag Tegnell och gick på promenad med min förkylning. Vädret var så fint så det gick inte att motstå. Tog mig bort till mina gamla trakter. Birkastan och ner till Karlberg. Där ligger det gamla vita slottet bakom sina gröna ”fiatoppar”. Jag har ju gamla känslor för den här trakten eftersom Karlbergsparken var vår favoritpark när pojkarna var små. Jodå, visst var vi i Vasaparken ofta, men Karlbergsparken hade nåt av lite mer frihet över sig. Det var ju inte nån park med vild natur men den var ändå inte så ordnad och tillrättalagd som Vasaparken. (Och så kom ihåg: Vill du se bilden på slottet riktigt fläskigt stor så klicka på bilden).

Promenaden gick vidare över Ekelundsbron och sen via Kungsholmen hemåt. När jag var vid slottet hörde jag plötsligt musik. En liten blåsorkester kom gående och spelande förbi slottet. Roligt. Och det är lustigt att titta på människorna som kommer förbi på cykel eller gående med eller utan barnvagn. Den där typen av musik får ju leenden att sprida sig över ansiktena.

Jag var inne i parken och hälsade på Karl XII:s ek som det numera inte är så mycket kvar av. Har fotograferat och skrivit om eken tidigare, bl.a. här. Där finns bild dels från 2010, dels från 2019. I dag ser den ut så här.

Ska man stå här i vördnad framför resterna av den tidigare så stolta eken och tänka på hur lilla Karl XII lekte under eken med sina två systrar? Innan han gav sig ut och blev den stora krigarkungen? Och så med hjärtat svällande i bröstet när man tänker på ”då ärat ditt namn flög över jorden”.

Hm… tror förresten jag ska ta och läsa den ganska nyligen utkomna ”Tyrannens tid: om Sverige under Karl XII” av Magnus Västerbro.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.