Astoria

I februari 2017 skrev jag om planerna på renovering av Astoriahuset (där biografen Astoria låg) på Nybrogatan, rivning av ett gårdshus och planerna på ett nytt hus mot gården, ett kontorshus mot det som tydligen heter Sofi Almquists plan. På en affisch upplyste man om att visionen för helheten var ”Astoria – våra drömmars stadskvarter”. Hm… vem ligger och drömmer om stadskvarter? Ja ja, mycket floskler var det. För att nu citera ur inlägget 2017:

”En plats där livets bästa delar möts” (vadå? vilka delar då?) och ”För oss är inte frågan om vi ska bevara eller modernisera. Vi vill skapa våra drömmars stadskvarter genom att kombinera det bästa från nu och då”. Hå hå ja ja.

I dag gick jag förbi platsen för första gången sen denna s.k. omvandling/ny utformning (=renovering+rivning+nybygge). Så här ser det nya gårdshuset ut, det där rödaktiga till vänster. Riktigt snyggt faktiskt tycker jag. Rolig arkitektur. Blev i alla fall bättre än jag hade väntat mig.

Hur det hus som låg där innan såg ut kan du se på bilden i inlägget från 2017 – ”Om drömmar och floskler” – som du har här.

Den gamla byggnaden var ett av dom få hus från 1870-talet som då fortfarande fanns kvar i stan. Nu ”gone and lost forever” – och för den som gillar gamla hus känns det lite synd förstås. Utseendemässigt var det absolut inget fel på det. Men det lönar sig väl bättre med ett nytt kontorshus utformat efter tidens krav. Och människor ska väl fortsätta att jobba på kontor, även om många kanske nu vant sig vid att jobba hemifrån.

3 reaktioner på ”Astoria

 1. Aleksandr Sergejevitj oktober 15, 2021 / 5:47 e m

  Fastighetsbranschens ’lingo’ – inte minst i samband med s k ’förädlingar’- är en styggelse; låt oss vara överens om den saken.

  Vilket inte hindrar att en och annan ombyggnad får resultat som man kan nicka välvilligt till. Detta, verkar vara fallet här. Tack Gabrielle för tips till egen besiktning!

  Astoria-kvarteret är förstås uppkallat efter f d biografen, salig i åminnese. Den senares namn är i sin tur intressant att härleda bakåt. Man kommer då till slutet av 1700-talet och tyske emigranten John Jacob Astor som blev huvudman för vad som på 1800-talet blev USA:s rikaste familj, i kraft av pengar förtjänade inte minst i fastighetsbranschen. Efter familjenamnet uppkallades flera städer, gator och torg och ett hotell som efter en sammanslagning blev världsberömda art nouveau-skapelsen Waldorf-Astoria Hotel i New York. En välskriven Wiki om bl a hotellbyggnadens nu kulturskyddade interiörer finns. Kulturskyddet sitter bra, eftersom även där just nu pågår en mastodontombyggnad i miljarddollarklassen, bl a för att omvandla några hundratal hotellrum till bostadsresidens crème de la crème.

  Som omhuldare av den musikgenre som man brukar kalla ’The American Songbook’ kan jag inte underlåta att smyga in att åldermannen Tony Bennett föddes i efter ovanstående släkt uppkallade Astoria, ett ’neighborhood’ i New Yorks ’borough’ Queens. Här länkas fräckt och, m h t Gabrielles stadssvandring väl långsökt, till albumet ’Astoria’ med ett musikaliskt ’självporträtt’:

  Gilla

  • Gabrielle oktober 17, 2021 / 11:22 f m

   Tack. Förbindelsen med familjen Astor har jag inte tänkt på. Och Tony Bennet är egentligen bara ett namn jag känner till, inte lyssnat på honom tidigare. Det blev nog mer ”Frankie Snattra” för mig, eftersom min storasyster hade honom som idol. Dom verkar ha haft ungefär samma repertoar, Sinatra och Bennet.

   Gilla

 2. Toola Gabrielle Björnstrand oktober 16, 2021 / 11:48 e m

  Floskler. Ja, jösses ja.

  Gillad av 1 person

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.