På bibblan

Ja, rotundan i Stockholms stadsbibliotek är sig inte riktigt lik i dessa dagar. Renovering pågår. Några av facksalarna var öppna men i själva rotundan såg man inte en enda bok. Till facksalarna gick man genom som en ”skog”- eller kanske en installation – av inklädningar i plywood och det doftade gott av trä.

Rotundan ska tydligen inte stå färdig förrän under våren 2022. Nåja, det blir nog fint.

Bibliotek tycker jag om. Kommer jag till en ny stad och traskar runt där går jag gärna in om jag hittar ett bibliotek. Jag går i och för sig gärna in i kyrkor också. Inte på grund av tro (för nån gudstro har jag inte) utan eftersom det kan vara så vackert och rofyllt i en kyrka och jag kan vila mina trötta fötter.

Söderhamns stadsbibliotek fyllde 90 år tidigare i år och jag uppmärksammade det med ett inlägg på min andra blogg, Arundo. ”Gå på bibblan!” kan du läsa här.

Anledningen till mitt besök på Stockholms stadsbibliotek i dag var att jag letade efter en bok som jag minns från min tonårstid. Det var en bok riktad till tonårsflickor med goda råd om det ena och det andra. Boken finns inte kvar i familjen. Det jag mindes av den var att jag tyckte om den och gärna läste i den, att den hade luftiga teckningar, ett omslag helt i rosa och att den var skriven av en kvinna.

Nu fick jag hjälp av en bibliotekarie och hon fick fram ”Boken till dig” av Kerstin Thorvall, utgiven första gången 1959. Hm… kan det ha varit den? Kanske kanske. Fast i mitt minne var formatet annorlunda samt omslaget helt i färg. Men teckningarna i Thorvalls bok väcker vaga minnen. Och jag har ju förstått att minnet inte är att lita på. Man kan känna sig säker men lätt bli överbevisad. ”Minnet är en skälm” sägs det ju.

Och så googlar jag och ser att den även förekom med mer rosa på omslaget. Så visst, troligen var det den boken vi hade.
Läser hos Bonniers:

”Boken till dig utkom första gången 1959 och blev genast en bibel för en hel generation flickor. Här fann man svar på en uppsjö frågor: allt från klädvård och bantning till kärlek och vuxenblivande. Boken var fylld av praktiska tips i stora som små ämnen, och läsaren hade lätt att känna igen sig i de frågeställningar som togs upp. En del av framgången låg i att den uppfattades vara från en femtonåring till en annan – Kerstin Thorvall (1925-2010) gav intryck av att ännu vara tonåring. Hon ville skriva en bok där något av det som man som tonåring undrade över diskuterades, den tonåriga flickan skulle få svar på frågor utan att behöva fråga, och det skulle även röra sig om sånt som man inte kunde tala med sina föräldrar om.”

Jag brydde mig inte om att låna boken nu. Behöver inga tonårsråd. Men det känns bra att ha hittat boken och därmed fått tag på ett minne jag gått och grunnat på.

Nån annan som minns ”Boken till dig”? Den kom tydligen i några olika utgåvor.

9 reaktioner på ”På bibblan

 1. Aleksandr Sergejevitj oktober 20, 2021 / 4:35 e m

  ASPLUNDS ROTUNDA

  Ovanför alla hyllraderna
  med det katalogiserbara
  och det kommenterbara
  svävar de tomma gallerierna
  för det outsägbara. (AS)

  Låt oss hoppas att renoveringen blir gjord respektfullt mot ursprungsintentionerna!

  Jag hittade den här redogörelsen för vad som planeras och tidtabellen:

  https://vaxer.stockholm/projekt/underhall-av-stadsbiblioteket/

  När jag såg omslaget till den sökta och funna boken, slog det mej att jag så sent som under veckan som gick läst Kerstin Thorvalls namn. Det var i Göran Greiders nyss utkomna bok, ’Barndomsbrunnen’, som jag varmt rekommenderar. Det framgår där att Thorvall under en period var modedesigner vid en konfektionsindustri i GG:s hemort Vingåker. När jag nu googlar, hittar jag en uppskattande dödsruna som Greider skrev för ett tiotal år sen i samband med hennes bortgång. Kanske av intresse för Gabrielle och delar av läsekretsen:

  http://flamman.se/a/kerstin-thorvall-1925-2010

  Gilla

  • Gabrielle oktober 21, 2021 / 10:08 f m

   Tack. Jag mindes ju att ”Boken till dig” var skriven av en kvinna. Och nu kändes det liksom rätt och bra att det var just Kerstin Thorvall som skrivit den. Fin text som Greider skrev om henne. ”Det stormade om henne, både om böckerna och hennes liv, men de där stormarna samlade enorma mängder befriande energi åt kvinnor och unga tjejer.” Blir sugen på att läsa lite mer av Kerstin Thorvall.
   Och vad det ska bli av ”de tomma gallerierna för det outsägbara” blir spännande att se fram i vår.

   Gilla

 2. Toola Gabrielle Björnstrand oktober 20, 2021 / 5:04 e m

  Haha – jag hade också den där boken. Känns så olikt mig, men alla är vi tonåringar.
  Biblioteket: Bra att du håller mig uppdaterad om händelser i vår stadsdel.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 21, 2021 / 9:58 f m

   Även du… Där ser man hur det kan vara. 🙂

   Gilla

 3. lenaikista oktober 20, 2021 / 7:34 e m

  Älskar bibliotek ända sen jag var barn och mamma och jag cyklade dit, hon gick på vuxenavdelningen, jag på barn-. Men jag vill gärna också gå runt o plocka åt mig böcker lite måfå, men i nya prisbelönta Kista-biblioteket funkar inte det så bra. 😦
  Jag hade en annan variant av tonårsbok, inte Thorvalls, skrev om det här: https://lenaskriverier.com/2018/05/22/om-hur-en-dam-bor-upptrada/ )
  OCH JUST NU hittade jag den omnämnd: ”Tonårsboken”, som jag trodde! Här: http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2007/08/tonrsliv-vi-minns.html.
  Man mätte inte bara midja o byst, utan armar, handleder, etc… o så var det många recept på hemgjorda skönhetsmedel… Fast såna gjorde jag nog aldrig.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 21, 2021 / 10:03 f m

   Tack. Intressant. Den där andra – ”Tonårsboken” – missade jag helt när det begav sig. Kul också med länken till klimakteriehäxan, några i kommentarerna mindes ”Boken till dig” också.

   Gillad av 1 person

 4. Margaretha oktober 20, 2021 / 8:53 e m

  Jo då, jag har den — men det var evigheter sedan jag riktade i den, fast jag tänkte på den i morse
  Margaretha

  Gilla

  • Margaretha oktober 20, 2021 / 8:55 e m

   Stavningskontrollen lägger sig i det mesta — den här gången blev det i alla fall inte oförskämt.
   M

   Gillad av 1 person

  • Gabrielle oktober 21, 2021 / 9:57 f m

   Roligt att det finns fler som minns den här boken.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.