Efterlysning

Har någon sett denne man?
Det är Lars Rolander, framgångsrik grosshandlare i Stockholm under 1800-talets första hälft. Vad han handlade med vet jag inte. Gissar att det går att ta reda på nånstans, men jag har inte gjort det. När Lars Rolander var gammal och sjuk tog han löfte av sonen Martin Leonard att han skulle bränna alla papper som fanns kvar efter honom. Det tycker jag var dumt. Hade gärna tittat i dom där papperen. Lars Rolander verkar ha haft ett intressant liv. Många år äger han det hus på Peter Myndes backe på Söder nära Slussen där han bor. En tid äger han också Westra Ekedahl, en fin gammal gård på Värmdö och senare Kummelnäs gård, också den på Värmdö. Det var väl sommarställen antar jag. Detta var i Karl XIV Johans Sverige. Esaias Tegnér, Erik Gustaf Geijer och Johan Olof Wallin lever och verkar.

Västra Ekedahl på Värmdö. Bild från 2005.

Som ung följer Lars Rolander med ett av Ostindiska Kompaniets skepp till Kanton i Kina. Det är på den s.k. 4:e oktrojen och skeppet var antingen ”Götheborg” eller ”Prins Gustaf”. Kopian av ”Götheborg” skrev jag om i augusti när skeppet var på besök i Stockholm här.

Lars Rolanders resa till Kanton sker 1788-1790. Han är inte tjugo år fyllda när man sätter segel och lättar ankar från Göteborg. Han är inte superkargör (den ämbetsman som bar ansvar för lasten ombord) som det felaktigt står i nåt papper utan troligen betjänt till kaptenen, styrmannen, superkargören eller nån annan uppsatt person i besättningen. Men resan till Kina lade troligen grunden till Lars Rolanders förmögenhet.

Han gifter sig 1794 med Anna Maria Pettersson och tillsammans får de 11 barn, varav 6 dog i tidig ålder. 1815 blir det skilsmässa. Jag har tänkt försöka luska ut varför dom skiljer sig, gissar att skäl till skilsmässan kan finnas noterat nånstans. Men jag har inte undersökt det där närmare än. Men det jag undrar nu är: Var finns porträttet?

På målningen är Lars Rolander 65 år gammal. Porträttet fanns troligen i hans ägo medan han levde, och kanske ärvde sedan sonen Martin Leonard tavlan. Vad som hände med den senare vet jag inte mycket om. Från Svenskt Porträttarkiv fick jag fram ett svartvitt foto av oljemålningen. Dessutom fick jag uppgiften att porträttet målats av C.P. Lehmann 1834 i Ronneby. Målningen är olja på duk. Höjd 63 cm, bredd 52 cm.

Det är troligen en rikt utsirad ram på porträttet för jag har en dålig och hålslagen papperskopia där ramen finns med. Dessutom har jag uppgiften att porträttet sålts på Kvalitetsauktion vid Auktionsverket i Stockholm i november 1958 som nr 855. Så det där ska jag gräva lite vidare i och se om det kan ge nåt.


Lars Rolander var min farfars farmors far. Jag har några saker som min gamle anfader hade med sig från resan till Kina: en linjal i vackert träslag och i ena änden (se bild) märkt med en liten silverplatta och texten: ”Hemtad från Sumatra 1789 af Lars Rolander”, ett rökelsefat i koppar, en snusdosa (tror jag det är) och ytterligare en mindre linjal med utsirade kinesiska bilder. Jag har den stora linjalen hängande på en krok på väggen så det röda sidenbandet är inte från 1789.

Är det nån som sett porträttet på min gamle anfader? Hör av dig i så fall! Det vore så roligt att få se det i original, i färg.

14 reaktioner på ”Efterlysning

  1. bloggarbjorn november 21, 2021 / 7:25 e m

    Brukar bli nyfiken när släktfrågor dyker upp. Porträttet vet jag inget om, men själva namnet Rolander kanske är en sammandragning av Romelanda där han är född? Eller om det har med Rölanda i Dalsland att göra. Tittade lite i mormonernas Family Search som de gjort om och gjort mig lite förvirrad. Där finns dock några namn på Rolander i västra Sverige/Dalsland tillbaka till 1500-talet som kan vara värda att titta på.
    Kyrkböcker för Romelanda tycks saknas från tiden när Lars föddes (eldsvåda?), men på nätet kan man hitta namn på hans föräldrar och andra spridda upplysningar. Han var delägare i ett fartyg som gick mellan Haparanda och Stockholm. Trä, malm eller andra norrlandsprodukter?
    Eftersom han dog 1848 i juli kan det ha gått livligt till utanför hans fönster på Peter Myndes backe medan han ännu levde. I mars var det upplopp i Stockholm, och folk blev nedskjutna där.
    Noterade att Rolander har förekommit som soldatnamn några gånger också.
    Vad det gäller skilsmässor tror jag mig ha sett förteckningar på sådana på Stockholms stadsarkiv, men jag minns inte det geografiska sammanhanget eller tiden. Verkar inte vara digitaliserat, eller om jag helt enkelt inte hittade rätt databas.

    Gilla

    • Gabrielle november 21, 2021 / 10:07 e m

      Tack för det. Ja, Romelanda är rätt och kyrkoarkiven försvann i en brand precis som du trodde. Namn på LR:s far och mor har jag och en del andra uppgifter, t.ex. att när LR var 14 år var han betjänt hos nån som hette Söderström i Göteborg. På Ostindiska Companiet i Göteborg kan det finnas uppgifter om LR men inte digitaliserat så det får bli om jag åker till Göteborg nån gång.
      Att LR sen var delägare i ett fartyg visste jag inte. Intressant. Även det där med upplopp i stan vid tiden för LR:s död visste jag inte. Ska luska vidare också om skilsmässan. Inbillar mig att det inte var så vanligt med skilsmässor på den tiden och är nyfiken på om skäl uppges. Fyller på framöver om jag hittar nåt mer.

      Gilla

      • bloggarbjorn november 22, 2021 / 10:23 f m

        Lite info om skilsmässor från Riksarkivet: https://riksarkivet.se/att-skilja-sig-pa-1800-talet .
        Sedan gäller det ju att lista ut var de bodde vid skilsmässan för att veta hur man går vidare. Kollade om det fanns uppgift om var sonen Martin var född i Marias dödbok eller Stockholms rotemansarkiv, men det fanns det inte. Så där kanske du får pussla litegrann.

        Gilla

  2. NiNA MARiE LiNNÉA november 22, 2021 / 11:41 e m

    Intressant att läsa om. Hoppas du finner porträttet någonstans! Spännande…

    Gillad av 1 person

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.