Stackars Anna Maria

Mina gamla släktingar Lars (bild här) och Anna Maria Rolander skilde sig sommaren 1815. Skilsmässor var inte så vanliga på den tiden, och med några månaders mellanrum fick dom ansöka hos Domkapitlet innan skilsmässan gick igenom efter att ha prövats tre gånger. I protokollet från 11 juli 1815 står det bl.a.: ”… att sedan dessa Makar hvarken genom Presterskapets eller Domkapitlets föreställningar kunnat till enighet återföras, hade hustrun av Verldslig Rätt blifvit såsom vållande till misshälligheterna 2ne gånger till böter fälld…” Vad hustrun gjort för att få böter har jag inte lyckats ta reda på. Men jag gissar att hon varit ur balans ordentligt med tanke på hur det var med henne senare i livet. Skilsmässan gick i varje fall igenom i augusti det året.

Anna Maria var född 1765 i Göteborg. Föräldrar var Anna Stina och Bengt Pettersson, ”visiteur”, dvs tullare. Anna Maria och Lars gifte sig 1794 och kort därefter flyttade dom till Stockholm. Sen föddes det ena barnet efter det andra. Totalt 11 barn fick dom, men 6 dog i späd ålder. Vid tiden för skilsmässan fanns fem kvar: från Charlotta 15 år ner till minstingen Georg Richard 2 år. Hushållet och småsyskonen tog Charlotta hand om i fortsättningen. Familjen hade förstås också tjänstefolk; Lars Rolander var säkert redan då en förmögen man.

Vid förhandlingarna om skilsmässan lovade Lars att lämna stöd till Anna Maria, så det gick kanske ingen nöd på henne. Men hur blev hennes liv blev efter skilsmässan? Hon levde i ytterligare tjugo år. Fick hon träffa sina barn? 1821 flyttar hon från Stockholm till Ekerö och ett par år senare till Sånga. I arkiv från Sånga församling 1826 finns noterat ”vansinnig” och att hon är skild från sin man. 1835 dör Anna Maria 70 år gammal. Hon begravdes på Sånga kyrkogård.

Lustigt det där med gamla släktingar. Jag har flera gånger intresserat mig för Lars Rolander, min farfars farmors far, men hans hustru, som ”försvunnit ut i periferin”, har jag inte tittat alls på förrän nu. Dumt, hon är ju lika mycket släkt med mig som han. Är det det gamla vanliga: ”it’s a man’s world”? Och Lars Rolander – med sin resa till Kanton som tjugoåring med Ostindiska Companiet och alla kinesiska grejer han tog med sig hem – var väl mer spännande förstås. Nåja, nu vet jag i alla fall lite mer om Anna Maria.

Och tack till dig, Björn – för att du hjälpte mig hitta Anna Maria!

Om skilsmässor förr skriver Riksarkivet här.

4 reaktioner på ”Stackars Anna Maria

 1. Aleksandr Sergejevitj december 9, 2021 / 11:06 f m

  Som bloggläsare vill man betyga sin respekt för ditt hängivna borrande i det släktförflutna. Det du intressant berättar om dina anfäder av bägge könen, visar hur givande ett sånt företag kan vara för den som är beredd att underkasta sej mödan.

  Apropå släkthistoria. Är det en ren tillfällighet att jag läser dina rader om Anna Maria idag den 9 december, på själva Anna-dagen? Förnamnskombinationen Anna Maria, med eller utan bindestreck, är väl en av dom vanligaste i den västliga kulturkretsen. Den går förstås tillbaka till den bibliska historien, där ju Anna var mor till en mor, nämligen Gudsmodern Maria.

  Det genealogiska sammanhanget är troligtvis okänt för en majoritet idag, eller också ligger det långt bak i medvetandet. Men det var säkert levande på din olyckliga släktings tid. I samma generation levde i landet många kvinnor som hette så, kändast i skaran kanske skaldinnan Anna Maria Lenngren.

  Ända sen tidig medeltid och framåt har motivet med Anna, Maria och Jesusbarnet varit vanligt i konsten, i form av målningar eller skulpturer, så kallade Anna-själv-tredje-framställningar. Mycket material finns för utforskande på Wikipedia och ‘Google bilder’.

  Gilla

  • Gabrielle december 9, 2021 / 5:23 e m

   Tack. Ja, det där Anna-själv-tredje är ju ett lite märkligt motiv, att vuxna kvinnor sitter i knäet på varandra… Det fick bli ett inlägg om det i dag, med hjälp av käre gamle Leonardo da Vinci.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.