Om varför vi är där vi är nu

Den kinesiska amiralen Zheng ledde en enormt stor armada som gav sig iväg från Kina i juli 1405 för att utforska, upptäcka och idka handel med främmande länder.

Min senast lästa bok är ”The Patterning Instinct. A Cultural History of Humanity’s Search for Meaning” av Jeremy Lent. Det tog sin lilla tid. Läste på engelska och det är en tjock bok. I stora delar är den alldeles utmärkt intressant och fängslande. Hoppas att nån ger sig på att översätta den.

Boken handlar om mönster och mening i tillvaron och om hur vissa tankemönster präglat oss och lett oss till där vi står i dag med hotet mot civilisationen genom den globala uppvärmningen. Kapitalismen och konsumismen kallar Lent för ”elefanten i rummet”. Varför är det som sker fortfarande mest snack och politiska uttalanden? Och varför vidtas inte mer konkreta åtgärder fast vi vet att det måste till såna? Det är ”mycket snack och lite verkstad” som det brukar heta. Men Jeremy Lent menar att det ändå finns möjligheter att vända utvecklingen. För att bli motiverade att hitta ett annat sätt att leva är det viktigt att förstå varför vi hamnat här nu.

Vi präglas redan som mycket små av den kultur vi växer upp i, och alla föds med instinkten att hitta mönster i tillvaron omkring oss. Redan det nyfödda barnet lyssnar efter mönster i det språk som talas omkring barnet och lär sig successivt att urskilja mönster som kommer tillbaka och strunta i dom som inte gör det. Vad är nytt? Vad är det som återkommer? Vad är viktigt? Vad hänger samman med nånting annat? Från dom mönster vi hittar redan som små barn börjar vi få en bild av vår omgivning, känna igen familjemedlemmar, förstå språk och uttryck och successivt ta till oss tankemönster som finns i den kultur vi lever i.

Kulturer skapar värderingar – vårt sätt att se på världen omkring oss – och värderingar skapar historia skriver Jeremy Lent. Boken är en utförlig och ingående redogörelse som börjar med människans allra tidigaste utveckling, går igenom påverkan från ”gamla greker” och filosofer m.m. för att till slut så småningom landa i dagens värld och det hot som hänger över oss allihop i dag.

Boken är som sagt väldigt intressant, bitvis en riktig bladvändare. Jag fastnade särskilt för vissa bitar som det här med språkets utveckling, och även stycken om skillnaden mellan öst och väst i synen på världen och på användningen av jordens resurser. Hur kom det sig att Europa kom att dominera världen på ett helt annat sätt än Asien? Lent tar som exempel den kinesiske sjöfararen Zheng som på 1400-talet gav sig iväg med en enorm armada av fartyg och tog sig ända till Afrika. Och detta utan att lämna några spår efter sig. Senare samma århundrade seglade Columbus med bara tre fartyg till Amerika och detta kom att för all framtid ändra historien i den Nya världen. Lent skriver att även om Zhengs armada hade nått Amerika hade kineserna inte ändrat på historien eftersom dom drevs av andra värden än Columbus och hans besättningar. Hm… behöver vi i västvärlden bli mer som kineser?

På webben finns mycket material om ”The Patterning Instinct” och om Lents tankar. Hittade en sida där man kan få smakbitar ur boken. Titta t.ex. här.

Boken hamnar lite i samma kategori som en annan mycket intressant bok: Yuval Noah Hararis ”Sapiens: en kort historik över mänskligheten”. Får nästan lust att läsa om den nu efter Lents bok. Men men… jag får se, det finns ju så mycket nytt att läsa. Jag håller förresten på med en bok om svampar nu: ”Ett sammanvävt liv” av mykologen Merlin Sheldrake. Artikel i DN här.

5 reaktioner på ”Om varför vi är där vi är nu

 1. Margaretha december 22, 2021 / 9:46 e m

  Låter otroligt intressant, ja allt du läser nu, men i synnerhet ”The Patterning Instinct. A Cultural History of Humanity’s Search for Meaning”.
  Margaretha

  Gillad av 1 person

 2. Lars Grahn december 23, 2021 / 7:12 f m

  Vilken spännande man det vekar vara… Helt ny bekantskap. Hjälp! Hur ska man hinna med allt som är spännande och viktigt? Men tack för tipset. Trots allt! 🙂

  God Jul och Gott Nytt År!

  Gilla

  • Gabrielle december 23, 2021 / 10:04 e m

   Tack detsamma! Ja, det där om att hinna med… Jag som dessutom ibland vill läsa om en eller annan bok. Suck!

   Gilla

 3. lenaikista december 23, 2021 / 9:51 f m

  Alltid lika spännande att läsa om hur hjärnan arbetar, ständigt skapar mönster och mening i tillvaron – tyvärr ibland även där såna inte finns (ex konspirationsteorier).
  Men just för att ifrågasätta o genomskåda falska mönster är det viktigt att veta att vi är skapta f a göra så, att det har en funktion. Det gäller bara att vara på sin vakt mot avarter (eller missuppfattningar).

  Hoppfullt om det inte är inbyggt i alla människor att härska över o utnyttja andra om man får chansen.

  Gillad av 1 person

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.