Vegeholm

Vegeholms slott från 1500-talet.

Det blev en liten snabbvända ner till nordvästra Skåne häromdan. Sol och kallt igår när jag tog bilden. Ingen snö men lite is på vattenfyllda gropar och i diken. Tillbaka i Stockholm igår kväll möttes jag av is och snö, halt att gå från planet in i terminalen på Bromma och vådligt isiga trottoarer inne i stan. Hm… det kändes att jag kommit längre norrut.

Apträd, Araucaria araucana

”Vegeholm var ursprungligen en dansk borg från 1500-talets början, som brändes 1525. Slottet byggdes upp på nytt 1530 av den danske riksmarsken Tyge Krabbe. Under 1653-54 ägde häxprocessen på Vegeholm rum på slottet” skriver man på Wikipedia. Vill du läsa om det kan du titta här.

I parken omkring slottet finns flera intressanta träd. Familjen von Geijer som i dag äger slottet är särskilt intresserade av träd av olika slag. Jag gick på promenad och såg bl.a. det här häftiga s.k. ”apträdet”, en brödgran som vanligen växer i södra Chile och södra Argentina. Men finns alltså även här och var i Skåne. Inget kul för apor att klättra i, därav namnet. Lite missvisande eftersom det inte finns apor där trädet växer.
Slut på botaniklektionen.
(Klicka på bilden för större och maffigare bild).

9 reaktioner på ”Vegeholm

 1. Toola Gabrielle Björnstrand januari 7, 2022 / 7:25 e m

  Vilket jäkla vackert slott. Jag satt nyss och hörde på lite klockringningar från olika svenska kyrkor, eftersom jag f första gången missade nyårsklockorna i radio. Men därmed fick jag istället se vilken fin kyrka Helsingborg har, lite grann samma ”typsnitt” som slottet du besökte. Tegel är så vackert.

  Gillad av 1 person

  • Gabrielle januari 8, 2022 / 10:42 f m

   Vegeholms slott är häftigt. Tänk att bo i ett 1500-talsslott! Jag har inte varit inne där bara sett det utifrån.
   Aha, Helsingborgs kyrka känner jag inte till. Ska kolla nästa gång jag kommer till stan. Gillar att gå in i och titta på kyrkor fast jag inte är kyrklig alls i annan mening.

   Gilla

  • Aleksandr Sergejevitj januari 8, 2022 / 10:57 f m

   Iakttagelsen om likheter i arkitekturen mellan slottet och’ kyrkan i Helsingborg’, där du väl menar S:ta Maria, är på pricken. Den är säkert inte en tillfällighet. I bägge fallen tillkom dom s k trappgavlarna på 1500-talet. Trappgavlar, liksom tegelfasader, var ju under det seklet ett av dom mest stilbildande elementen inom den nordeuropeiska arkitekturen, med Holland som ledande nation. Jfr Vermeers underbara duk ‘Vy över Delft’:

   Gilla

   • Gabrielle januari 8, 2022 / 4:40 e m

    Tack för den fina målningen av Vermeer. Inte sett den tidigare.

    Gilla

   • Toola Gabrielle Björnstrand januari 8, 2022 / 6:19 e m

    Just det, den kyrkan var det, och tack för att du påminner mig om delar av arkitekturhistorien som jag glömt. Det är verkligen en utsökt period. Även den stiliga domkyrkan i Ribe är ju byggd vid denna tid (saknar dock trappstegsgavel).

    Gilla

 2. annannan januari 15, 2022 / 11:01 f m

  Vackert – inte bara slottet utan också korsvirkesbyggena som hör till. Tegel och korsvirke är mycket vackert. Så skåning jag är har jag inte varit där. Vi skåningar tycker att tio mil är väldigt långt att åka…och det är ganska precis så långt som det är från mitt föräldrahem till Vegeholm. Men nu får jag lust att se det i verkligheten.

  Gilla

  • Gabrielle januari 24, 2022 / 10:17 e m

   Ja, gör en utflykt dit nån gång när solen skiner. Vacker bokskog runt omkring.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.