Bojpippi

Har du läst min blogg tidigare så vet du att bilder på bojar förekommer rätt ofta…
Vad är det nu då med bojar? Dom är ofta röda (gillar rött), det är vatten omkring dom (gillar vatten), det kan bli vackra speglingar, dom symboliserar väntan på vår och sommar. Så det är väl skäl nog det? Undrar om jag nån gång ska fotografera den ultimata bojen och sen aldrig mer göra det. Fast så blir det nog inte, har man pippi så har man.
Bojarna ovan plåtade jag vid Waldemarsudde igår 11 januari. Ser att jag var där för ett år sen (inlägg 12 januari -21). Det var samma bojar då men bilden ovan är tagen från stranden och utåt. Ser att jag hade problem med kalla fingrar då förra året. Sen har jag skaffat särskilda fotovantar där man kan vika under vanten från fingrar och tumme. Funkar hyggligt. Man får skynda sig lite.

2 reaktioner på ”Bojpippi

 1. Aleksandr Sergejevitj januari 19, 2022 / 6:37 e m

  Mitt uppe i det estetiska avnjutandet av din fina bild ville plötsligt mitt förnuftsjag vara med. Det ställde utmanande frågan: Varför heter det egentligen ‘boj’?

  Jag fick övergå till lite ordbokskonsulterande, med resultat som härmed redovisas.

  Det visar sig att ett nära släktskap finns med ordet ‘boja’. Den lätta och på vattnet guppande tingesten har från början hämtat namnet från kedjan med vars hjälp den tillsammans med sitt bojankare är ‘fängslad’ vid viss punkt på sjöbottnen.

  ‘Bojan’ kan i sin tur etymologiskt härledas till ett latinskt ord som skrevs ‘boia’. Från början hade det en inskränkt betydelse och betecknade, inte vilken kedja som helst, utan en fånges halsboja. Både bruket av såna fängsel och namnet hämtade man tydligen i Antiken från ett slaviskt folkslag ‘boierna’, som bodde i Boiohemum, som så småningom blev Bohemia eller på tyska Böhmen.

  Så är det med orden och deras ursprung. Man börjar i den nutida böljeleken i den svenska innerskärgården och hamnar ett par tusen år tillbaka i t ex den ‘barbariska’ centraleuropeiska urskogen.

  Gilla

  • Gabrielle januari 19, 2022 / 10:12 e m

   Tack. Ja, det är alltid roligt och intressant att veta mer om ord och språk. Detta om bojar visste jag ju inte alls.
   Sen att Bojan för mig är min farmor är en annan historia. Hon hette Sigrid Ingeborg men kallades alltid Bojan av släkt och vänner.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.