Om Thilda T

Hon föds 1825 som första barnet i en syskonskara på 8. När hon är 22 år dör hennes mamma och senare samma år även pappan. Dom 8 barnen blir föräldralösa. Moster Charlotte, gift med den stridbare prosten i Höreda (han som ville flytta en grav – se här), tar hand om alla 8, trots att hon och prosten redan har en egen stor familj. En morbror till dom föräldralösa blir förmyndare för dom. Den yngste är 8 år när föräldrarna dör.

Thilda återkommer ofta i breven jag läst. Hon verkar vara en yrhätta, gladlynt, omsvärmad – ansvarslös. Morbrodern, förmyndaren, skriver till prosten eller till sin syster Chartlotte: ”Denna flicka gör mig mer bekymmer nu än alla de öfvriga tillsamman och fruktar kommer att göra det i en framtid än mera.” Ett tag har hon en fästman som kallas Gson i breven och morbrodern skriver: ”Han är erkänd spelare och en sådan kan ej vara en bra menniska.” Åren går. Friarna kommer och går. Thilda fladdrar vidare i tillvaron. Tyvärr har hon problem med hälsan, en hosta, som inte riktigt vill gå över.

Morbrodern är bekymrad, inte bara för hennes hälsa. Hur ska det gå för flickan? ”Thilda börjar komma till åren som fruntimmer betraktat men är ett barn hvad tanken beträffar”, skriver han. Och i ett annat brev: ”…hon har godt begrepp och urskilljning, men att felet ligger ifrån barnaåren då tanken på det mer alfvarliga ej blifvit ricktad”.

Men så dyker det upp en ny uppvaktande kavaljer som verkar vara bättre än dom tidigare. Fast denne tvivlar på att Thilda vill ha honom och skriver i ett brev till prosten 1849: ”Thilda, som winner i behag för wharje gång man ser henne” och lite senare i samma brev: ”…om jag kunde hoppas ett gensvar hos henne, men det låter sig thywärr icke tänkas med mitt motbjudande yttre; och mitt warma redliga hjerta sitter icke utanpå, men det känns dock.”

Men minsann: han vinner tydligen hennes hjärta ändå och dom förlovar sig. Undrar hur han såg ut; har inte hittat nån bild. Sen blir det bröllop mitt i sommaren 1850. Några dar därefter far det nygifta paret till Strömstad för hälsosamma salta bad.

När dom är på väg hem dör Thilda i Uddevalla. Det är i slutet av augusti. I församlingsboken har man noterat dödsorsaken: Lungsot. Sen står det bl.a.: ”Under ett ständigt aftynande afsomnade hon stilla och lugn, utan att hafva warit sängliggande”.

Hm, ja så där kan det bli när jag sitter och plöjer igenom gamla brev och andra papper, jag kan fastna för nån lite extra. Nu blev det alltså om den unga glada Thilda Thorell och hennes korta liv. Jag tänker på mannen hon gifte sig med och hans ”warma redliga hjerta”. Kanske anade han redan när dom gifte sig att dom inte skulle leva länge tillsammans. Hm… ska jag börja forska om honom nu också?

Mathilda (Thilda) Albertina Maria Thorells morfar var grosshandlaren Lars Rolander, vars porträtt jag letar efter. Se inlägget Efterlysning. Nu i dagarna ska jag ta mig till Stadsarkivets filial på Liljeholmskajen för att leta uppgifter om en auktion på 1950-talet då porträttet såldes.

3 reaktioner på ”Om Thilda T

 1. lenaikista januari 20, 2022 / 12:34 e m

  Jag som aldrig varit ett dugg intresserad av historia är nu helt fascinerad av att läsa om människor som levde förr – årtal o sånt intresserar mig fortfarande inte, men deras berättelser. Tyvärr har jag inte tillgång till gamla brev, som du, får nöja mig md nätet. 😦 Men där finns det MYCKET! 😀

  Gilla

  • Gabrielle januari 22, 2022 / 1:19 e m

   Javisst, man hittar mycket på nätet. Vet inte om du ska vara glad eller tacksam över att du inte har en massa egna gamla brev och papper. Det ger visserligen en lite extra dimension att veta om att Thilda fanns i min släkt. Samtidigt: vad 17 ska jag göra av alla dessa gamla brev? Det är ju inga kändispersoner det handlar om så jag tvivlar på att nåt arkiv är intresserat.

   Gilla

   • lenaikista januari 22, 2022 / 2:29 e m

    Du får blogga om dem. 🙂 Då får ju flera läsa. En bekanting till min man skrev en bok med utgångspunkt från en mjölsäck(!) med gamla brev. Jag tror aldrig han gav ut den, men vi fick ett ex o läste med stort intresse.

    Gillad av 1 person

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.