Ett skeppsbrott 1838

I december 1838 är handelsfartyget Triton på väg från Stockholm till Liverpool. Triton var en skonert byggd 1821 vid Finnholmens skeppsvarv i byn Sangis, Nederkalix, men vid den här tiden hade fartyget sin hemmahamn i Stockholm. Jag antar att lasten ombord var trävaror och annat som skulle gå att sälja i England. Avsikten var säkert att gå med annan last tillbaka för att sälja i Stockholm. Men nån återresa blev det aldrig för Triton.

Den 13 december 1838 förliser fartyget utanför Bornholm. Vad hände? Var det oväder? Hur gick det med besättningen? Vad hade man för last? Jag har försökt ta reda på det där men har inte lyckats hittills. SMHI:s statistik går inte så långt tillbaka. Jag har frågat danska riksarkivet om förlisningen och fått svar med en massa användbara länkar. Men att leta digitalt via datorn hemma i Stockholm går inte utan det handlar om att beställa fram material på plats i Köpenhamn. Jag får se om det går att genomföra nån gång.

Målning av Ivan Ajvazovskij. Lånat bilden från Sjöhistoriska museet.

Att jag intresserar mig för Triton beror på att min gamle anfader Lars Rolander var delägare i segelfartyget. Han var grosshandlare i Stockholm. Riktigt vad slags affärer han höll på med vet jag inte. Kanske kändes det gott i hjärtat på honom när han började med handelssjöfart även om han inte var ombord själv. Som 19-åring hade han 1789 seglat iväg med Ostindiska Compagniet på en 2 års resa till Kanton.

Ajvazovskij var framstående rysk marinmålare som levde 1817-1900. Vad just den här tavlan heter har jag inte tagit reda på. Gissar att det nog inte är Bornholm man ser där till höger. För lite större bild, klicka på den.

En skonert var ett tvåmastat segelfartyg som kunde ha lite olika utformning. I boken ”Mannen som försvann”, som man kan läsa om på Hippolytes blogg, läser jag att det fanns flera olika typer. Författaren nämner: Slätskonert eller slättoppad skonert, toppsegelskonert, råsegelskonert även benämnd märssegelskonert eller brigantin. Vilken sorts skonert Triton var vet jag inte.

Lars Rolander har varit med i bloggen nu flera gånger. Jag letar fortfarande efter hans porträtt som jag bara har i avfotograferat skick. Läs mer om honom här.

Tänk om nån av mina läsare känner till nåt om en förlisning vid Bornholm 13 december 1838! Chansen är väl inte så stor men man vet aldrig…

Uppdatering nr 1 den 2 februari:
I Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 1839-01-09 hittade jag nu under rubriken ”Svenska samt till och från Sverige afgångne eller ankomne fartyg”. Det står så här:
Natten till d. 13 Dec. strandade på Bornholm, Skon. Triton, J.L. Bengtsson, hemma i Stockholm och dit destinerad från Liverpool. Skepp och last äro förlorade.
Ovan skrev jag att Triton var på väg till Liverpool, men det var tydligen på seglingen hemåt som skeppet förliste.
Uppdatering nr 2 den 2 februari:
Hittade i Tidning för handel, sjöfart och näringar 1839-01-11:
Natten till d. 13 Dec. strandade söder om Rönne Castell på Bornholm vid kalkbränneriet Skonerten Triton, Kapt. J.L. Bengtsson från Stockholm, destinerad till Liverpool med Salt och på hemgående; Fartyget fylldes med vatten och slogs sönder; lasten är förlorad.
Se även bekräftelse om lasten och om destinationen i kommentaren nedan. Tack, Lars G!

3 reaktioner på ”Ett skeppsbrott 1838

 1. Lars Grahn februari 3, 2022 / 2:35 e m

  Jag satte mig också och sökte bland svenska dagstidningar. Hittade att det var anmält att Triton skulle passera Öresund 12 december med sin last av salt. Från Liverpool då. Du såg säkert det också när du sökte.

  Upptäckte att det var en drös andra Triton som hade förlist bland annat 1865 och 1866. Som det verkar under mer dramatiska former.

  Då fick man koll på det – inte döpa en båt till Triton. Det går åt pipan. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle februari 3, 2022 / 4:54 e m

   Kul! Tack för hjälpen. Öresund 12 december hade jag inte sett, men det stämmer ju fint med Bornholm sen den där olycksaliga Lucia-dagen 1838.
   Håller med: ovanligt fantasilöst med namnet Triton. Dessutom hette fartyget först Krejaren, men när Rolander och hans kompisar bytte till sig det (mot ett annat som dom hade då som hette Triton…. suck!) döpte dom om det till Triton. Krejaren hade varit mycket bättre för denna sentida ättling (jag) som försöker ta reda på vad Rolander haft för sig.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.