Modigt

Ungefär 5 sekunder hann hon vara i bild med sitt plakat med protest mot kriget och med varning för dom falska påståenden som sprids via den här ryska tv-kanalen. Marina Ovsiannikova heter denna modiga kvinna. Självklart en mycket djärv handling. En enda människa, ett kort ögonblick och säkerligen nådde hon många med sitt budskap. DN har en artikel om händelsen och om henne här.

Hur hon straffas är nog inte klart än. Bötesstraff har nämnts. Låter förvånansvärt milt med tanke på hur polisen nu haffar ryssar som bara håller upp ett tomt ark, eller någon som höll upp ett ark med texten ”två ord” (på ryska förstås) på. Eller hur ryssar som talar klarspråk om kriget döms till långa fängelsestraff. Ordet krig får tydligen inte yttras alls i samband invasionen i Ukraina. Läs Helmersons artikel i DN här.

Hoppas Ovsiannikova klarar sig undan nåt längre fängelsestraff, men skurkstaten Ryssland kan ju hitta på precis vad som helst. Såg förresten att Aleksej Navalnyj riskerar att få ett betydligt längre straff än dom 3½ år han dömdes till förra året.

Och så läste jag att en enhällig amerikansk senat röstat för att väcka åtal mot Putin vid den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Jajamen, gör det! Sätt dit honom riktigt ordentligt!

Uppdatering samma dag:
Artikel i DN i dag om Marina Ovsiannikova här.

8 reaktioner på ”Modigt

 1. bloggarbjorn mars 17, 2022 / 7:29 e m

  Eftersom USA själv inte erkänner denna domstol så undrar jag vad de håller på med.

  Gilla

  • Gabrielle mars 17, 2022 / 10:24 e m

   Hm, ja det har du rätt i. Hur tänkte dom där… Har inte sett nån kommentar om det.

   Gilla

   • bloggarbjorn mars 18, 2022 / 12:18 e m

    Allmän galenskap nu. Ett universitet i Italien ville stryka en kurs om Dostojevskij – för han var ju ryss (där ändrade man sig, lät väl för vansinnigt). En symfoniorkester i Wales vägrar att spela Tjajkovskij – för han var ju ryss. Ryska katter får inte vara med på kattutställningar – för de är ju ryska!!! – Det verkar vara klent med tänkandet på många håll. Man kanske får vara tacksam så länge det inte blir rena pogromer mot ryssar utanför hemlandet.

    Angående krigsförbrytelser skulle jag hellre se att svenska politiker, civila och militära befattningshavare, ställdes inför skranket och fick svara för vad Sverige haft för sig i Libyen, och kanske även i Afghanistan.

    Gilla

    • Gabrielle mars 20, 2022 / 9:11 e m

     Ja, det låter verkligen fnoskigt det där med ryska katter och sånt. Lika fnoskigt som att hamstra toa-papper när pandemin kom. Svårt förstå hur folk tänker. Om dom alls gör det.
     Men krigsförbrytelser: nog håller du väl med om att Putin och Lavrov och kanske flera i hans krets bör ställas till svars för krigsförbrytelser vid domstolen i Haag?

     Gilla

     • bloggarbjorn mars 21, 2022 / 6:31 e m

      Håller inte med. De står långt ned i kön (och kan ju faktiskt bli frikända). Kom igen när figurer som Tony Blair och George W Bush åtalas.

      Gilla

     • Gabrielle mars 21, 2022 / 7:18 e m

      Enligt dom artiklar med bedömningar jag sett i media slipper dom skurkarna undan, Blair och Bush kommer inte att ställas till svars i Haag. Vi får väl se om det går att sätta dit Putin och Lavrov.

      Gilla

 2. Bert Bodin mars 19, 2022 / 4:58 e m

  Beundransvärt mod. Att kanske förändra hela sin framtid.

  Gilla

  • Gabrielle mars 20, 2022 / 9:14 e m

   Ja, och vilken möjlighet att nå ut! Hon måste ju veta att hennes budskap skulle spridas ordentligt. Sen, vilken verkan det kan ha haft är väl svårt att veta. Det sägs ju att 60-70% av ryssarna stöder Putins krig. Dom behöver verkligen väckas upp ordentligt.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.