эта преступная война должна быть остановлена

Ryska kan jag inte alls, men jag hittade frasen i DN igår. Enligt tidningen betyder orden: Stoppa detta brottsliga krig! – Se även första kommentaren.

Vi var i Sankt Petersburg en gång för många år sen, bara ett par dar. Min man skulle dit på konferens och jag följde med. Hittade några bilder från resan, och bilden nedan är en sån. Nån ryska kunde vi inte men vi försökte i alla fall förstå skyltar med hjälp av ryska bokstäver uppskrivna på en liten lapp. Efteråt hade vi för oss att vi skulle plugga lite ryska nånstans, men det blev inte av – som så mycket annat.

Det stora landet Ryssland är ju omöjligt att förkasta totalt och för evigt eftersom Ryssland står för så väldigt mycket fantastisk konst och kultur genom århundradena. Författare, konstnärer, tonsättare, dansare… konst av olika slag, vacker arkitektur m.m. Dessutom har landet en fascinerande historia, som förstås i vissa delar har många beröringspunkter med vår. Säkert finns mycket vacker natur också, fast det vet jag inte så mycket om.

Peter Paul-katedralen i Peterhof, Sankt Petersburg. Ryskortodox kyrka från 1880-talet.

Men Stalins Ryssland och Putins Ryssland i dag är förstås en av världens allra värsta skurkstater.

Kriget i Ukraina fortsätter. En hel månad har gått. Det går inte att vänja sig vid kriget, att dödandet och förödelsen pågår hela tiden därborta, inte så väldigt långt från vårt eget land. Oro, sorg och vrede ligger som en underton hela tiden med tanke på människorna i Ukraina, dom som flyr och dom som är kvar.

Häromdan flög tre stridsflygplan över Vasastan i Stockholm där jag bor. Och visst, man tittar till och funderar. Varför detta? Tankar på vad kriget kan innebära för oss finns ju också hela tiden. Måtte detta förbaskade hemska krig ta slut snart! Leve det fria Ukraina!

Måste också ha med en fin målning av en ukrainsk konstnär som jag inte känt till tidigare. En god vän hade ”delat” (som det heter numera) tavlan på Facebook. Här är den:

Mötet. Marie Bashjkirtseff. 1884

Marie Bashjkirtseff heter hon som målat dessa fattiga pojkar i Paris 1884. Målningen finns på Musée d’Orsay i Paris.

Marie Bashjkirtseff föddes i Ukraina 1858. Under uppväxten flyttade hon och modern runt en hel del i Europa. I Paris gick hon på konstskola. Den här målningen är en av hennes mest kända. I dag är hon tydligen mest känd för sina dagboksanteckningar. Hon började föra dagbok när hon var omkring 13 år. Hon dog i tbc innan hon fyllt 26 år. Några år efter hennes död publicerades dagboken.

2 reaktioner på ”эта преступная война должна быть остановлена

 1. Aleksandr Sergejevitj mars 26, 2022 / 3:49 e m

  Din rubrik är egentligen inte en uppmaning, utan ett påstående: ”Detta brottsliga krig måste upphöra.” Och vem vill inte svara: согласен на сто процентов!? (Instämmer till hundra procent!)

  Fint konstverk av den kvinnliga ukrainska målarinnan! En annan stor ukrainsk kulturpersonlighet var Nikolaj Gogol, som föddes i dåvarande ’Lillryssland’ av polsk-ukrainska föräldrar. Han skrev sina kända verk (’Döda själar’, ’Kappan’ osv) på ryska och räknas som den kanske betydelsefullaste föregångsmannen i den mäktiga ryska 1800-talsexplosionen inom litteraturen. Dostojevskij sa: ”Vi är alla skakade ur Gogols kappa.”)

  Gogol representerar därmed något som den får klart för sej som i svenska Wikipedia slår upp just begreppet ’Lillryssland’. Det handlar om flytande gränser och språk- och nationstillhörigheter genom seklerna i den aktuella delen av.Östeuropa. Tidigare pretendenter på överhet har ju – förutom Ryssland – varit både Polen och Litauen samt det Österrikiska Kejsardömet.

  Gillad av 1 person

  • Gabrielle mars 27, 2022 / 5:57 e m

   Tack. Intressant. Gogol känner jag inte till alls, bara namnet. Så nu har jag läst på Wikipedia både om honom och om Lillryssland.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.