Sjöboden

Akvarell av Cissi Hjelmström, gift Lindberg. Målad 1936.

Så här års går tankarna allt oftare till vår gamla sommarstuga på ön Sandskär i Söderhamns skärgård. Det dröjer nog ett tag tills jag kommer ut till ön. Akvarellen visar vår sjöbod. En syster till min morfar har målat den. Originalet har jag på väggen här hemma inom glas och ram. Bilden finns även med i min bok ”Sandskär i mitt hjärta. Sommarliv i skärgården – förr och nu”.

Öster om sjöboden fanns då för länge sen fortfarande en vik, den s.k. Wannbergska viken. När jag var barn på 50-talet var det ingen vik där längre, den var så gott som helt igenvuxen av vass. Men det gick fortfarande att ta sig in en bit i kanoten genom att hugga fast i vassruggarna och dra sig inåt. Vad det nu var för roligt med det? Men vi gjorde det i alla fall, man hade ju en del andra intressen som barn… I dag är viken helt igenvuxen och i stort sett ”torra land”.

Mina föräldrar köpte stugan på Sandskär av familjen Österlund i Söderhamn. På min andra blogg, Arundo, berättar jag bl.a. om den familjen. Pappa Österlund var tidningsman i stan, och inlägget har rubriken ”Tidningsman i mörkblått”. August Österlund var nämligen djupt konservativ både vad gällde politik och religion. Du kan läsa inlägget på Arundo här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.