Who are those guys?

En väldig flotta av kanadensare kom glidande förbi på Brunnsviken när vi var i Bergianska trädgården igår. Alldeles för många för att få med på samma bild. Och nån närbild blev det ju inte heller; zoomen var inte med. (Lite större bild om du klickar på den).

Rubriken ”Who are those guys?” har jag använt några gånger tidigare. Den kommer från filmen ”Butch Cassidy and the Sundance Kid”. Dom båda skurkarna, spelade av Paul Newman och Robert Redford, frågar sig om och om igen vad det är för ett uppbåd av förföljare till häst som dom försöker fly ifrån. ”Raindrops keep falling on my head”, trevligt gammaldags låt var med i filmen och finns på Youtube med en snutt ur filmen här. Så unga och snygga dom var på den tiden! Och visst, det är en gammal film; den kom i USA 1969. Bloggade om den här.

Rubriken har jag också använt till en bild av för mig okända människor som köar till båten från ön Sandskär i Söderhamns skärgård in till fastlandet. Bilden är från 1917 och får vara med här igen.

Bilden finns med i boken ”Sandskär i mitt hjärta. Sommarliv i skärgården – förr och nu”, som du kan läsa mer om på min andra blogg Arundo, t.ex. här.

2 reaktioner på ”Who are those guys?

 1. Aleksandr Sergejevitj april 26, 2022 / 6:37 e m

  På din rubrikfråga ”Who are those guys?” är jag ‘clueless’, utom att jag kan erinra om existensen av Bunnsvikens Kanotklubb (hemsida: https://www.bkk.se/). Den här tiden på året brukar man där ha en mäktig tillströmning av kajakpaddlare som vill ut på böljan och därför hyr kajaktid hos klubben, sen isarna nu gått upp inför vår/sommarsäsongen.

  Jag uppskattade blinkningen till snyggingarna Newman och Redford som ju båda var mycket mer än ett tvålfagert anlete och en välgymnastiserad kropp; det handlar om två stora skådespelare, punkt slut. Paul N som var den äldre av dom två, dog för ca femton år sen. Robert R är 86 i år, men vann för bara ett par år sen pris för sin rolltolkning i av kritikerna rosade filmen ‘The old man and the gun’, som jag haft förmånen att se och uppskatta.

  Robert Redford gjorde ju den yngre av två outlaws i filmen du nämner, med rollen mer eller mindre löst byggd på en verkligt existerande person med ett fascinerande livsöde. Han kallades Sundance Kid efter orten med samma namn i delstaten Wyoming, där han suttit många år i fängelse. RR tog fasta på sitt rollnamn och orten Sundance, när han tillsammans med andra skapade filminstitutionen The Sundance Institute och dess årliga festival för s k indie-film, dvs oberoende film gjord utanför ‘Holywood-maskinen’.

  Jag hittar på nätet den här smått romantiska bilden av RR tillsammans med Barbra Streisand, inte i kajak, utan i roddbåt i självaste Central Park i New York:

  https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.pinterest.com%2Fpin%2F147492956520663294%2F&psig=AOvVaw1G0nCiqk931sKVkAIo3jom&ust=1651076279493000&source=images&cd=vfe&ved=0CAkQjRxqFwoTCIiu8MuQsvcCFQAAAAAdAAAAABAD

  Enligt uppgift togs bilden i samband med inspelningen av en annan minnesvärd film med åtskilliga decennier på nacken – ”The Way We Were”.

  Gilla

  • Gabrielle april 27, 2022 / 5:33 e m

   Tack för kommentaren. Ja, kanotklubben vid Brunnsviken känner jag till. Här finns säkert ett samband med ”indianerna” på fotot…
   Håller med om Newman och Redford, bra skådisar båda två. Har sett många filmer med båda, och kanske flest med Redford. ”Blåsningen” och ”The great Gatsby” t.ex. Och The Sundance Institute är en kulturgärning. När mycket skräpfilm kommer från USA hittar man kvalitet hos Sundance. Jag såg också ”The old man and the gun” – bra film att avsluta sitt filmskådespelande med (om det nu inte kommer en till).

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.