Lämning från förr

Minns du dom här, dricksvattenfontänerna, som fanns här och var i stan? Som jag minns det fanns det fortfarande fungerande såna under sent 1970-tal och in på 1980-talet, t.ex. i Vasaparken dit jag ofta gick med mina små pojkar. Det fanns en på skolgården till Centralskolan i Söderhamn också där jag gick mina första fyra år i skolan, men då var det 1950-tal.

Nu står nån enstaka kvar som en lämning från gamla tider. Här utanför Serafen på Kungsholmen.
Och så 1944. Tänka sig: den där blonda lilla killen är en gammal man i dag, t.o.m. äldre än jag.

I Melbourne, där jag varit många gånger eftersom en av sönerna bor där, är dricksvatten åtkomligt lite överallt men i betydligt modernare utförande än dom på bilderna ovan. Jag letade bland mina egna foton från Melbourne men bild på nån dricksvattenfontän hittade jag inte. Lånar en som jag hittade hos Melbourne Drink Taps på Facebook. Roligt att det finns en grupp som ägnar sig åt att plåta såna här anordningar runt om i Melbourne. Länk till gruppen här.

9 reaktioner på ”Lämning från förr

 1. lenaikista maj 12, 2022 / 11:46 f m

  2017 hittade vi en gammal rostig dricksfontän i Gamla Enskede, Margaretaparken. Jag tog kort o la i Enskedebilder:

  Gilla

 2. Aleksandr Sergejevitj maj 12, 2022 / 2:22 e m

  Som stockholmare född på 30-talet har jag klara minnen av dom i barndomen välfungerande drickfontänerna av arkivfotots typ. När det togs 1944, var jag stor nog att utan vuxenhjälp släcka törsten vid den närmast belägna. Den låg i Vitabergsparken nära nuvarande Parkteaterscenen.

  Sen dess har den offentliga servicen med dricksvatten enligt min mening försämrats i huvudstaden.

  Detta till skillnad från förhållandena i Paris som jag ofta prisar. Där har man en lång tradition när det gäller att i det offentliga rummet erbjuda gott dricksvatten. Till hundratals fontäner av mer prosaisk typ sällar sig dom s k Wallace-fontänerna som bjuder estetisk njutning som bonus. Jfr den här engelska Wikin med historia och illustrationer:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Wallace_fountain

  I sen tid har stans vattenverk ’Eau de Paris’ också på en del ställen placerat ut ’vattenautomater’, där man valfritt kan förse sig med ’eau pétillante’, d v s kolsyrat vatten.

  På ett par-tre ställen finns brunnar med s k geologiskt vatten av högsta kvalitet. En av dom ligger på Place Paul Verlaine i pittoreska området Buttes-aux-Cailles. Där hämtar flask- och dunkförsedda parisare från ca 600 meters djup vatten av högsta kvalitet, som också försörjer ett vackert och välskött offentligt bad. Tips vid sommarbesök! Här en liten videosnutt:

  Gilla

  • Gabrielle maj 12, 2022 / 6:26 e m

   Tack, det visste jag inte om Paris. Anledningarna att åka dit blir fler och fler…. Blir riktigt törstig när jag ser hur parisarna fyller på sina flaskor. Varför har vi inte sånt i Stockholm? Vi har väl gott om vatten här och dessutom är stadens vatten gott. Måste börja spana efter drickvattenfontäner på stan.

   Gilla

   • Aleksandr Sergejevitj maj 20, 2022 / 2:37 e m

    Jag staplar argumenten. Här från en annan, mera känd ‘Butte’:

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.