Har du Melle Burk?

Det gamla kortspelet ”Löjliga familjerna”. Här ett urval familjemedlemmar inom glas och ram, därav speglingen. Hur gammal kortleken med dessa bilder är vet jag inte. Wikipedia skriver om s.k. kvartettspel: ”Denna typ av kortlekar, vilken löjliga familjerna historiskt sett utgör en version av, uppkom under 1800-talets senare hälft och hade i början ofta ett pedagogiskt syfte.” Vi använde kortleken på 1950-talet. Klicka på bilden om du vill se den större.

2 reaktioner på ”Har du Melle Burk?

 1. Aleksandr Sergejevitj maj 31, 2022 / 4:09 e m

  Ditt inlägg triggade egna barndomsminnen från böran av 40-talet. Det var då jag började skolan, och det bör ha varit ungefär i den vevan jag med min storasyster spelade ’Löjliga Familjerna’ med en kortlek som definitivt var modernare än din, avbildade, som du spelade med decenniet senare. I vår lek figurerade t o m en flygarefamilj.

  Några decennier senare, när min yngste son var i motsvarande ålder, skrev Gunnel Linde en barnbok med titeln ’Löjliga Familjerna, där man mötte åtta nyuppfunna familjer, t ex Familjen Jajamensan och Familjen Hålligång. Baserat på boken gjordes t o m ett barnteveprogram av SVT.

  Som kuriosum kan nämnas att man i Frankrike håller sej med en variant av kortspelet, Les 7 Familles, där man i varje familj har SEX medlemmar, varav en grand-mère och en grand-pére. Detta upptäckte jag när jag för skojs skull uppsökte den franskspråkiga varianten av din Wiki-artikel.

  Gilla

  • Gabrielle maj 31, 2022 / 6:31 e m

   Ja, det ante mig att dom kort vi spelade med var av äldre datum än 50-tal och tydligen även äldre än 40-tal. Gissar att kortleken funnits i min fars familj. Har letat efter sätt att tidsbestämma korten men inte hittat det än. Roligt med Les 7 familles. Ska kolla på Wiki-artikeln.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.