Inte tro på vetenskapen

Läser intressant artikel av Maria Gunther i DN med rubriken ”Antivaxxare och klimatskeptiker ofta hand i hand”. Hon lyfter här fram en undersökning som brittiska och amerikanska psykologiforskare genomfört som visar att den som tror på en konspirationsteori verkar också snart anamma fler. Tror du på en konspirationsteori om Covid-19 kan det lätt bli en inkörsport till att t.ex. tro på valfusk i amerikanska valet.

Gunther skriver: ”Teorier om sammansvärjningar, dolda agendor och undangömda sanningar verkar helt enkelt sätta igång psykologiska processer som ökar mottagligheten för andra, liknande teorier, menar forskarna. Det är inte svårt att förstå. Har man väl börjat tvivla på forskningen och på samhällets institutioner i en fråga leder det lätt vidare.”

I sammanhanget tar hon upp Elsa Widding, riksdagsledamot i SD, som sår misstro om vetenskapliga rön om den globala uppvärmningen. Gunther hänvisar även till Maths Nilsson, som på sin blogg gjort ”en läsvärd genomgång av Widdings uttalanden” Inlägget ”Så här långt från vetenskapen är Sverigedemokraterna och Elsa Widding” kan du läsa här.

För oss som tror på vetenskapligt belagda fakta är det kanske lätt att sätta etiketten virrhjärna på dom personer som förnekar vetenskapen och hävdar konspirationsteorier. Och kanske avfärda dom som just virrhjärnor. Men i dag är det farligare än så eftersom vi har SD i maktställning nu. Kraftigt oroande, kanske t.o.m. skrämmande.

Vet inte om Gunthers artikel ligger bakom betalvägg, men länk har du här.
Bilden ovan Julia Manning. Jag använde den i blogginlägget ”Ord som styr tanken” i juli förra året här.
DN har förresten också i dag en artikel om hur fascisterna för 100 år sen kom till makten i Italien. ”Ingen tog fascismen på allvar innan det var för senthär.

6 reaktioner på ”Inte tro på vetenskapen

 1. Bert Bodin oktober 30, 2022 / 3:23 e m

  Ja, de där var två av de intressantaste inläggen i dagens DN. Skrämmande läsning. Men nyttig.

  Gillad av 1 person

 2. lenaikista oktober 30, 2022 / 3:41 e m

  Jag läser inlägg från anhöriga till ”Q-troende” (mest USA, men inte bara). De berättar hur deras anhöriga/vän börjar tro på någon konspirationsteori, och därifrån sprider det sig, tills de tror på allt och vägrar prata om annat, mkt aggressivt. Det blir viktigare än både barn och barnbarn.
  Vi har några bekanta som verkar ha drabbats på samma sätt, den ena verkar ha lugnat ner sig (åtm på FB), den andra galopperar: Munskydd är globalisternas livsfarliga påfund, Heja Putin, etc. Tidigare helt normala människor som vi gärna träffade.

  Länken till forumet – fascinerande och skrämmande:
  https://www.reddit.com/r/QAnonCasualties/

  Gilla

  • Gabrielle oktober 30, 2022 / 5:05 e m

   Usch! Vad jag vet känner jag inte nån som är ”Q-troende”. Och usch igen – ruggig läsning på länken du la ut.

   Gilla

    • Gabrielle oktober 30, 2022 / 6:43 e m

     Hm, nä…förstår det. Kanske har jag också nån sån där inom räckhåll. Fast hoppas inte det.

     Gilla

     • lenaikista oktober 30, 2022 / 6:58 e m

      Jag blev faktiskt lite nojig ett tag: Vi åker aldrig mer till landet! Men sen har vi inte märkt av ngt mer. O dom verkar ju bli väldigt enkelspåriga, så det borde ju märkas…

      Gillad av 1 person

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.