Söndagspromenad 30 okt

Igår hade vi fint väder, sol hela dagen fast lite kallare än dagen innan. Att solen går ner en timme tidigare än dagen innan märktes verkligen. När jag stod på Ekelundsbron och tog bilden på Karlbergskanalen mot St Eriksbron långt borta var det fortfarande rätt ljust. Fast över kanalen la sig höstmörkret.

Förändringens vindar blåser även här i dessa för mig välkända gamla trakter. När jag hade gått förbi Karlbergs slott och skulle ta vänster över bron uppenbarade sig ett bygge som jag inte hade nån aning om. Länge sen jag var där i dessa mina gamla promenad- och cykeltrakter. Ett stort kontorshus är under uppförande. Det är Fortifikationsverket som ska flytta in här när det är klart om ett par år. Enligt reklamskyltarna kallas det Karlbergsstrand och här skissas annat än kontor som ska locka: padelbana, kanske kafé och ditt och datt. Gert Wingårdhs arkitekter har ritat.

Själv kände jag mig smått nedstämd över att man bygger här och därmed tar bort en massa grönt och faktiskt en viss känsla av – kanske inte lantlighet men – att staden eller bebyggelsen var slut här nånstans. Det var istället en sorts stadsnatur med cykelvägar och promenadvägar och mycket grönska och utblickar över vatten, Karlbergskanalen och Ulvsundasjön. Fast bilväg fanns ju också i området, och Essingeleden snuddade vid det. På bilden ovan bredvid bygget syns lite av Essingeleden till vänster.

Men nog är det trist med den så vanliga trenden att fylla ut och täppa till. Man letar luckor, ”luftrum” här och var, och där vill man bygga – bostäder eller kontor. På bilden från Google Earth här kan du kanske få en uppfattning om hur mycket träd som tagits bort. I bildens övre del ser du Essingeleden. (Klicka för större bild).

I planbeskrivningen för området står det bl.a. ”Den lokala kulturmiljöns kulturhistoriska värde kommer enligt kulturmiljöutredningen att minska avsevärt, även om de potentiella parkkvaliteter som finns i planområdet idag är underutnyttjade. Planområdets kulturhistoriska värde bygger på att
det var en del av Karlbergs djurgård och därmed ingick i en större helhet.”
(från Solna Stad, Planbeskrivning Detaljplan för del av Huvudsta 4:17 m.fl.) Och hos Fortifikationsverket skriver man att ”Nu utvecklar vi Karlbergsområdet genom bla bla bla..” dvs bygger ett stort kontorshus. Hm, ja utveckla kallas det för.

När jag kom runt längre in på Kungsholmen var solen på väg ned. Här ser du lite av Karlbergs slott till vänster, byggnaderna längs Rörstrandsgatan som klättrar uppåt och så tyvärr dom fula klunsiga tornen i bakgrunden.

4 reaktioner på ”Söndagspromenad 30 okt

 1. Toola Gabrielle Björnstrand oktober 31, 2022 / 7:07 e m

  Vilken fin skildring av vår delvis gemensamma gamla stadsdel. Och vackra foton. Jag gillade också de där ”icke-platserna” som jag tror Frostensson kallade dem en gång. Vi hade de ju nära inpå oss förr, när gamla stationshuset vid Norrtull fanns kvar och diverse små egendomliga husbyggnader förmodligen mest lämpliga för uteliggare. Men varför inte?
  Också här sjunker ljuset tidigare. Man måste vara ute före fyra, minst. Men jag stormtrivs, fortfarande.

  Gilla

  • Gabrielle november 1, 2022 / 3:12 e m

   Hittade t.o.m. en avhandling i statskunskap där man skriver om såna här icke-platser. Och jag ömmar för dom, gamla rivningstomter m.m. Det var sorgligt med Norra Station och det var sorgligt när det stora industriområdet Lugnet försvann. Där – i Lugnet – fanns platser som påminde om enkla men charmiga miljöer i Italien. Synd att ta bort så mycket sånt.
   Men verkligen härligt att höra att du stormtrivs däruppe. Glad för din skull!

   Gilla

 2. Gerhard Schönbeck november 1, 2022 / 7:07 f m

  När jag läste texten om miljöbeskrivningen tänkte jag ”hm, utveckla kallas det för”.

  Och så två rader längre ned så skriver du just så. Verklig gemensamma åsikter alltså.

  Härligt dock att man vågade behålla den beska kritiken som presenterades i planbeskrivningrn.

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.