Köp te hos Rolander!

Till vänster: Hornsgatan 9, Kv. Jupiter Mindre. Larssons Ateljé, 27 juli 1908. Stockholms stadsmuseum Fotonummer Fa 50996. Till höger: Repslagargatan söderut från Hornsgatan. Larssons Ateljé, 27 juli 1908. Stockholms stadsmuseum Fotonummer Fa50616.

Ett gammalt hus på Hornsgatans södra sida i korsningen mot Repslagargatan 1908. I dag finns det inte kvar. Jag blev glad när jag hittade det hos Stockholmskällan igår för i det här huset bodde Lars Rolander, min farfars farmors far, stor del av sitt liv. Han hade även kontor där, och troligen försäljning i gatuplanet, kanske i lokalen som på bilderna är Sybehörs- och kortvaruaffär. Två bodbetjänter står med i listan över hans hushåll 1824. Jag tror att huset var byggt 1730-40 nån gång.

Rolander lägger ut annonser i tidningar om att man kan köpa te hos honom i hörnet Hornsgatan/Repslagargatan. Här har du annons införd i Post- och Inrikes tidningar 1829-06-05. Är du bra på att tyda sån här stil kan du nog också förstå vad tesorterna heter.

Kvarteret Jupiter Mindre finns kvar men delar av det har blivit Söderleden. Utfart till Hornsgatan på ena sidan, infart på den andra. Och den delen av Repslagargatan, som syns på dom två första bilderna är helt borta; gatan finns kvar först på andra sidan om Sankt Paulsgatan.

Tog en tur till Hornsgatan i dag för att ta bild. Kallt – brrrrh! Men jag har äntligen plockat fram vinterkappan. På den här bilden ser du hur det ser ut i dag på platsen för ”Rolanders hus”. Hm… det gamla huset var finare.
Den ljusa kontorsbyggnaden till höger om utfarten är det som i dag återstår av Kv. Jupiter Mindre. Tyrénshuset har byggår 1997 enl Fastighetskalendern.

2 reaktioner på ”Köp te hos Rolander!

 1. Aleksandr Sergejevitj november 17, 2022 / 6:21 e m

  Det har varit fängslande att i raden av blogginlägg läsa den dubbla historien om din anfader:

  dels berättelsen om mannen själv och hans levnadslopp från ungdomens betjäntroll och ostindienfärd fram till ställningen som etablerad grosshandlare i Stockholm;

  dels den nästan lika fascinerande redogörelsen för hur du som genealogisk detektiv grävt i familjearkivet och diverse offentliga text- och bildarkiv och register för att kartlägga de rolanderska mantalsskrivningsadresserna och yrkesförehavandena.

  Du verkar nu ha nått fram till målet (nåja, porträttet är ännu inte funnet). Grattis!

  Till råga på allt har du hamnat på vad som med undertecknads perspektiv kan betecknas som ’rätta sidan Slussen’.

  Lokaliseringen av R:s tegrossiströrelse på hörnet av Hornsgatan och Repslagargatan är på visst sätt en händelse som ser ut som en tanke. Detta med tanke på den verksamhet som nu två hundra år senare framgångsrikt bedrivs ett par hundra meter bort från det rolanderska hörnet – nämligen på krönet av Hornsgatspuckeln – i form av grossist- och detaljhandel med … TE. Och detta med en bakgrundshistoria som är nätt upp lika värd att berättas som den rolanderska, och som HAR berättats här.

  https://www.theteacentre.se/our_story/

  Jag tänker mej att man hos The Tea Centre of Stockholm med dess oslagbart trivsamma butik på puckeln med glädje skulle hälsa ett besök från din sida, där du förstås kommer dit med din historia och ditt arkivmaterial under armen, och – det utgår jag från – går därifrån med en rejäl förpackning av härlig SÖDERBLANDNING att inmundiga med dina närmaste.

  Gilla

  • Gabrielle november 19, 2022 / 4:58 e m

   Tack. Lite roligt att se bloggandet om Rolander som en dubbel historia, har inte tänkt på det så själv. Men det ligger nåt i det…
   Tebutiken ska jag absolut gå till nån dag och prova deras Söderblandning. Passar bra att dricka när jag ägnar mig åt Söderhistoria med min gamla anfader.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.