3 maj 1808

Inga gråmurriga novemberbilder från Stockholm i dag. Istället kommer den här mycket välkända målningen. Den är ju inte direkt munter den heller i och för sig… Men av nån anledning kom jag att tänka på den i dag.

Målningen heter El 3 de mayo en Madrid o ”Los fusilamientos” och konstnären är Francisco de Goya. Han målade den 1814. Napoleon invaderade Spanien 1808 (var Nappe den tidens Putin?) och avsatte spanske kungen. Men spanjorerna gjorde motstånd. Här är det franska soldater som arkebuserar en grupp spanska motståndsmän på berget Príncipe Pío. En oerhört stark målning. Och jag kan inte låta bli att tänka på en annan händelse som finns förevigad i ett känt fotografi från Andra världskriget.

Jugoslavien den 20 juli 1941. Tyska soldater ska arkebusera en grupp partisaner och civila, som står uppställda med förbundna ögon framför en stor höstack. En ung tysk soldat vägrar skjuta. Han tar av sig hjälmen, lägger ner sitt gevär och går fram och ställer sig i raden av dödsdömda. Han hette Joseph Schultz och en av hans kamrater tog bilden.

Fotot finns med i boken ”Lyckad nedfrysning av herr Moro”, en väldigt speciell bok med texter och fotografier. Jag återvänder till den ibland och läser texter, dikter, tittar på bilderna. Boken kom ut på Ordfront 1992. Läs om den här.

Ja, usch, det här blev väl både våldsamt och väldigt allvarligt. Osäker på om jag ska lägga ut det här inlägget eller ej… Tror du jag blivit en dysterkvist nu? Nejdå, en sån är jag inte. Men ibland kommer såna här tankar – och bilder. Nåja, jag provar att lägga ut det här i alla fall.

Och så passar jag på och skickar en summa till UNHCR för att hjälpa människor i Ukraina. Går fort och lätt via webben och Swish – här.

5 reaktioner på ”3 maj 1808

 1. Aleksandr Sergejevitj november 28, 2022 / 4:07 e m

  Ditt användande av Goyas målning tillsammans med fotografiet från den nazistiska massavrättningen 1941 är drabbande. En påminnelse om att historien är en väldig ekokammare, där ett antal eviga teman ständigt återklingar – tragiska, komiska, groteska eller upphöjt sublima – i en salig blandning.

  Gilla

  • Gabrielle november 29, 2022 / 10:38 e m

   Tack. Bra bild med en stor ekokammare. För så är det ju.

   Gilla

 2. Toola Gabrielle Björnstrand november 29, 2022 / 12:11 f m

  Nej, det är helt rätt att lägga ut dessa bilder. Goyas målning är en av de verkligt stora, berörande. Och det andra fotot. En tid som denna, desperat med främlingsfientllighet, halvnazism och dessutom krig i Ukraina kräver bilder som motsvarar tyngden i denna tid.
  Fantastiskt också vad den riktigt stora konsten kan vittna om. Goya, liksom Picassos Guernica.

  Gilla

  • Gabrielle november 29, 2022 / 10:41 e m

   Tack för det. Jag var lite orolig där.
   Konsten och musiken känns alltmer viktigt i den förfärliga tid vi lever i.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.