Tappat sin stövel

Skulptur av Charlotte Gyllenhammar. ”Sitting giant”. Den här jätteungen sitter nu i parken vid Waldemarsudde. Jag tog mig dit för att ännu en gång plåta bojar, ett gammalt favoritmotiv. Och det är ju fria bojars årstid nu. Men dagen var lite för mörk och det var svårt att få till nån bra bild. Det får bli en annan gång. Vill du bläddra omkring bland bojar på bredden och tvären kan du skriva bojar i sökrutan upptill.

Gyllenhammar är en intressant konstnär. Jag glömmer inte verket ”Dö för dig”. Då hade hon hängt upp en ek upp-och-ner på Drottninggatan i Stockholm nånstans nere utanför Åhléns. ”Dö för dig” hängde där 1993 och innebar Charlotte Gyllenhammars genombrott enligt en artikel i Arbetarbladet som jag hittade. Där finns det bilder på flera verk, bl.a. på ”Sitting Giant”. Artikeln har du här.

2 reaktioner på ”Tappat sin stövel

 1. Aleksandr Sergejevitj december 5, 2022 / 4:16 e m

  Jag håller med dej i din uppfattning om Charlotte Gyllenhammar som en intressant konstnär. Motivet på skulpturen du fotograferade – ett barn – återfinner man gång på gång i CG:s konstnärskap. Varför förklarar hon själv i en video som finns inbäddad i den här artikeln, där overallbarnet för övrigt går igen i en stående mastodontversion:

  https://artipelag.se/artipelag-play/charlotte-gyllenhammar-detour/

  I mer naturlig skala står samma staty i stadslandskapet i Borås (se illustration till Wiki-artikel om CG).

  Själv har jag fascinerats av en annan av Gyllenhammars barnstatyer, Den står i Farsta Centrum, jfr

  Här hänger namnet – ’In Waiting’ – tydligt ihop med en av den spanske mästaren Velasquez’ mest kända tavlor, ’Las Meninas’ (på engelska ’Ladies in Waiting’) som du och dina medstuderande kanske fick analysera när du läste konsthistoria. En Wiki-artikel om det konstverket, i den engelska versionen försedd med guldstjärna för sina kvaliteter, finns.

  Gilla

  • Gabrielle december 7, 2022 / 12:36 e m

   Tack för kommentaren och tipset om både den lilla filmen med Charlotte Gyllenhammar och skulpturen ”In waiting”. Letade upp bild på den på nätet och den är rörande. Litet barn som kanske inte riktigt fick vara barn på den tiden, liksom infantinnan i ”Las Meninas”. Intressant läsning om målningen med flera kända namn på konsthistoriker som uttalat sig. Det är roligt med dessa gamla målningar där man ofta med lite hjälp hittar mycket mer än man såg först.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.